Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-10-2010

Шпагатът на Меркел при интеграцията

Това е рисковано действие за Ангела Меркел. От седмици в Германия вилнее спорът за интеграцията на имигранти. Лидерът на християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер с неговите искания за спиране на имиграцията на турци и араби, както и федералният президент Кристиан Вулф с изказването си, че ислямът принадлежи към Германия, срещнаха недоволство в управляващата християндемократическа партия на Меркел.

Канцлерът обаче не иска да ядосва двата лагера и да се обвързва прекалено много, така че прави шпагата по свой начин, коментира ДПА. На партийния ден на младия християндемократически съюз в събота Меркел подкрепи Зеехофер и обяви набързо, че мултикултурализмът е мъртъв. „Тази акция се провали, напълно се провали". Същевременно председателката на ХДС ясно застана на страната на Вулф. „Той каза, че ислямът също е част от Германия. И той е част от Германия!" Ето така функционира интеграцията ала Меркел.

Нейните колежки от кабинета са вече доста по-напред. Министърът на труда Урсула фон дер Лайен и министърът на образованието Анете Шаван знаят за грижите на икономиката. 1% растеж губи Германия на година, тъй като й липсват 400 000 специалисти, се оплаква председателят на промишленотърговската палата Ханс Дрифтман. Фон дер Лайен настоява затова да се снижат бариерите за квалифицирана работна ръка от чужбина.

„Искаме имиграцията да бъде активна в тази страна", подчерта Фон дер Лайен и по този начин се противопостави на Зеехофер. При това министърката не остави съмнения за това, че културният произход на имигрантите й е абсолютно безразличен, стига да е налице квалификацията.

Затова Фон дер Лайен иска да преразгледа проверката за предимство на федералната агенция по труда, която предвижда германци или граждани на ЕС да бъдат предпочитани при назначаване на работа. Освен това тя предложи Германия да сключи споразумения с трети страни, за да агитира целеносочено за квалифицирани имигранти.

Министърът на образованието Анете Шаван вече е подготвила закон, който гарантира на всички чужденци в Германия процедура за признаване на техните чуждестранни дипломи за завършено образование. В петък тя представи законопроекта пред останалите министри.

Изказването на Хорст Зеехофер и Ангела Меркел, че мултикултурата е мъртва, предполага, че тя някога е била жива. Това обаче никога не е било така, коментира „Велт Онлайн".

Германската политика очевидно в момента няма по-важен проблем от исляма. И защо?, пита също „Файнейшъл Таймс Дойчланд". Заради нарастването на престъпните действия, заради възможен терористичен атентат или заради новите изненадващи данни за ниската образованост в Германия? Нищо подобно, а само заради това, че ХДС се страхува за консервативната си основа, коментира изданието.

Сега Германия очаква от Меркел ясна поцизия и повече действия, отколкото думи, обобщава „ФТД".



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.