Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-10-2010

Германия – ислямски тероризъм, рокерска престъпност и ляв екстремизъм

„По-присъстващата от всякога" е заплахата за Германия от ислямския тероризъм според председателя на Федералната криминална служба, съобщава германската преса. Над 1000 готови за насилие ислямисти живеят в Германия. Най-голямата терористична заплаха при това идва от радикализирани връщащи се мюсюлмани. Опастност за Германия са обаче и ескалиращата рокерска престъпност и левият есктремизъм.

Заплахата за Германия от ислямски терористи е „по-присъстваща от всякога", заяви Йорг Цирке, председател на германската федерална криминална служба в сряда на есенното заседание във Вийсбаден. „В Германия според службите по сигурността живеят повече от 1000 готови за насилие ислямисти", съобщи той. Цирке предупреди също и за нарастване на рокерски престъпления, които представляват „значителен проблем за вътрешната сигурност". В момента силите на реда имат работа с 90 престъпни рокерски групировки с почти 6 000 членове, съобщи Цирке.

С оглед на заплахата от ислямистите според председателя на криминалната служба особена опастност са радикализираните връщащи се ислямисти. През последните години постоянно растящият брой на потенциални атентатори в Германия в момента е 131. Други 274 се класифицират от полицията като „съществени лица" в средата на ислямизма. По данни на криминалната служба към момента се водят 352 процедури по разследване, свързани с ислямски тероризъм, 105 от тях са свързани с Афганистан.

За да се противодейства на радикализирането на млади хора в Германия според Цирке трябва да има намеси и интервенции възможно най-рано в „критични места" като училища, джамии или дружества. По думите му е необходимо „лишаване на ислямизма от магията му" сред младите хора.

Ескалиране на рокерската престъпност

Относно рокерската престъпност Цирке посочи, че през 2009 г. в Германия са заведени почти 360 процедури за разследване на около 880 заподозряни в престъпления членове на рокерски банди. 40 разследвания на отдел Организирана престъпност са били насочени срещу рокерски групировки, сред които ескалират престъпните действия и „бруталните борби между конкуриращите се групировки".

От криминалната служба предупредиха да няма „никакво придаване на романтични и героични украски" на рокерски банди, които в решаваща степен са повлияни от четирите международни организирани рокерски групи „Hells Angels", „Bandidos", „Outlaws" и „Gremium". Основни полета за действие на криминалните рокерски групи са пласиране на нарокотици, трафик на хора и проституция, изнудване за пари, подкупи и трафик на оръжия.

Повече готовност за насилие от лявата сцена

Освен това според Йорг Цирке „лявата сцена е станала по-готова за насилие". От пет години се наблюдава тенденцията, че повече насилие се извършва от крайнолеви отколкото от крайнодесни привържаници. От сектора на левия екстремизъм броят на престъпленията от 2004 г. насам се е увеличил повече от 50% до над 1 800 престъпления през 2009 г. Същевременно през 2009 г. е имало общо 960 десноекстремистки насилствени престъпления.

Относно десния екстремизъм председателят на криминалната служба съобщи, че на ден в Германия се извършват две до три антисемитски, ксенофобски или расистки престъпления. „Десноекстремисткият потенциал за насилие" в Германия почти се е удвоил от 90-те години насам. „Като цяло крайнолевите са станали по-активни и готови за насилие. Въпреки това крайнодесните много по-често насочват насилието срещу хора", обобщава Цирке.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.