Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-10-2010

ЕurActiv: Няма да има драстични съкращения в бюджета на ОСП

Някои смятат, че ЕС трябва да намали разходите за Общата селскостопанска политика (ОСП) заради въведените строги икономически мерки в цяла Европа, съобщава ЕurActiv. Но като се имат предвид текущите дебати за бъдещето на селскостопанската политика, тези, които искат радикална реформа на ОСП и значително съкращаване на бюджета й , изглежда ще бъдат разочаровани.

От общо около 60 млрд. евро за миналата година, земеделските субсидии са повече от 40% от годишния бюджет  на ЕС. Реформистите твърдят, че политиката е остарял лукс, който ЕС вече не може да си позволява.

Тази седмица ЕК публикува първоначален доклад за следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г. На пръв поглед селскостопанската политика е в опасност. „Делът на ОСП в общия бюджет намалява устойчиво през последните години. Дори ако тенденцията продължи, селското стопанство все още ще представлява значителни публични инвестиции", твърди Европейската комисия.

Това бе прието като знак, че ЕК няма да се бори да запази настоящото ниво на разходи за ОСП, когато от 2014 г. реформира политиката и бюджета й. Франция, най-големият бенефициент на ОСП, и други страни-членки призоваха Комисията да съкрати бюджета на земеделската политика. Въпреки това, тези, които искат драстично свиване на разходите за ОСП, като Великобритания и Швеция, биха сгрешили, ако смятат ЕК за съюзник по време на дебатите.

Миналата година подобен на този доклад призова за „голямо пренасочване на разходите на ЕС" от земеделието към новите приоритети като икономическия растеж, създаването на работни места и климатичните промени.

Версията от тази седмица не е толкова драстична и даде надежди. „Явно нещата са се променили след първия документ през 2009 г. относно бюджета", заяви анонимен източник. „Вероятно ще има намаление в дяла на ОСП от общия бюджет. Обаче не смятам, че ще има големи промени, а само символично съкращение може би от няколко милиарда евро".

Европейският комисар по въпросите, свързани с бюджета и финансовото програмиране, Януш Левандовски заяви, че разходите за селскостопанската политика ще се свият с около една трета от бюджета. Това предполага намаляване от 20% до около 45 млрд. евро.

От своя страна говорителят на ГД „Селско стопанство и развитие на селските райони" Роджър Уейт каза, че е твърде рано да се предвижда размера на средствата за ОСП след 2013 г. Според него обаче по-малко средства за земеделие, не означава задължително по-малко средства за ОСП. „В миналото икономическият растеж означаваше увеличаване на размера на бюджета на ЕС. Така че, докато в селското стопанство се наблюдава постепенно намаляване на дяла в общия бюджет, финансовият пакет за ОСП остава стабилен", каза той.

Повечето прогнозират, че ЕК ще предложи от 10 до 20% съкращение на средствата за Общата селскостопанска политика. Но консултантът по селско стопанство Брус Рос посочи, че при предишните реформи предложенията на ЕК се смекчават от страните-членки.

Дори ако разходите за ОСП бъдат намалени само с 10 или 20%, ще има победители и губещи от реформата. В проектния документ за реформа на земеделската политика, който трябва да бъде приет на 17 ноември, основните губещи ще са големите земевладелци и фермерите, особено в по-старите страни членки в Западна и Южна Европа.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.