Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-11-2010

Евробарометър: Европейците са скептични към ГМО и нямат достатъчно информация за биотехнологиите

По данни на Евробарометър за биологичните науки и биотехнологията европейците са оптимистично настроени по отношение на биотехнологиите: 53 % от респондентите смятат, че в бъдеще тя ще има положително въздействие спрямо едва 20 %, които са на мнение, че въздействието ѝ ще е отрицателно, съобщава Рапид.

Най-положително към биотехнологиите се отнасят естонците - 77 %, шведите - 72 % и финландците - 69 %. Единствено в Австрия отрицателно настроените по отношение на въздействието на биотехнологиите надхвърлят оптимистите - 41 % спрямо 35 %.

Проучването показва липса на информираност по съществени въпроси - което е знак за необходимост от по-добра комуникация. Така например някои от областите, обхванати от проучването, като нанотехнологиите, биобанките и синтетичната биология са напълно непознати за повечето респонденти (съответно за 55 %, 67 % и 83 % от тях), а към други, като генетично модифицираните храни, битуват скептицизъм и опасения.

Отчетливо мнозинство от европейците (61 % спрямо 57 % през 2005 г.) остават отрицателно настроени към генно модифицираните храни. Посочените от респондентите аргументи са безопасност, безполезност и общо неприемане. Предпазлива подкрепа се появява обаче за новите т.нар. „technolite" („технологично необременени") поколения генно модифицирани храни - например вкарването на гени от диви ябълки в градински (46 % от респондентите подкрепят това спрямо 38 %, които се противопоставят) (фиг. 18).

Силно неодобрение среща и клонирането на животни за храна (само 18 % одобряват това).

Значима подкрепа има в ЕС и по отношение на биогоривата: 72 % се обявяват в подкрепа на извличаните от зърнени култури биогорива, а 83 % - на горивата въз основа на неядивен материал.

63 % от респондентите одобряват изследванията върху ембрионални стволови клетки (през 2005 г. те са били 59 %), 69 % подкрепят при определени условия изследванията върху други стволови клетки (спрямо 65 %), а 63 % поддържат генната терапия (спрямо 54 % преди пет години), като допълнително 15-18 % са готови да приемат горепосочените приложения при специални обстоятелства. Държавите, в които се наблюдава най-широка подкрепа за тези приложения, са Обединеното кралство, Испания и Дания.

Проведеното през февруари 2010 г. проучване на Евробарометър е седмото от поредица, чието начало датира от 1991 г., и се основава на представителни извадки от 32 европейски държави.

Според ЕК биотехнологията би могла неимоверно да ни помогне в постигането на целите на нашата стратегия „Европа 2020" за устойчив растеж и по-висок жизнен стандарт, така че тя ще продължи да представлява ключова научно-изследователска област в рамките на рамковите програми на Европейския съюз."

В общи линии европейците подкрепят отговорните иновации, съпътствани от подходяща уредба, която да балансира пазарните интереси. Тогава, когато решенията във връзка с новите технологии засягат социалните ценности, те биха желали да се включат при взимането им.

Същевременно от 2005 г. насам се наблюдава нарастване на доверието у някои ключови страни като лекарите, учените, ЕС, националните правителства и промишлеността за това, че взиманите по биотехнологични въпроси решения са правилни.

Анализът на това проучване на Евробарометър е част от научно-изследователския проект „Sensitive Technologies and European Public Ethics" (STEPE), финансиран от програма „Наука в обществото" на 7-мата Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие (7РП). Становищата, изразени в доклада на социолозите, отразяват мнението на авторите и не е задължително да представляват гледището на Европейската комисия.

Данните за този доклад в пълен и обобщен вид, както и информация по страни, се намират на уебсайта на Евробарометър ТУК .



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.