Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-11-2010

ЕК иска регионалните фондове да отговарят на целите от стратегия „Европа 2020“

Европейската комисия представи в сряда проект за реформа на кохезионната политика на ЕС. Тя свързва финансирането за регионите с постигането на целите, които са заложени в стратегията „Европа 2020", съобщава „Еурактив".

Публикуването на предложенията на Комисията маркира официалното начало на дискусиите за бъдещето на кохезионната политика на ЕС след 2013 г. с началото на новия бюджетен период. Главният фокус се поставя върху това как да се помогне на страните-членки да постигнат амбициозните цели от стратегията „Европа 2020", особено по отношение на икономическия растеж, създаването на работни места, редуцирането на бедността и енергийната ефективност.

Петият кохезионен доклад, който беше приет вчера от колегиума, е документ от 264 страници, анализиращ последиците и резултатите от кохезионната политика на ЕС през последните седем години (2000-2006). Той сравнява икономическия растеж и дела на заетост във всеки регион, включително и в 12-те нови страни-членки, които се присъединиха от 2004 г. насам.

В разговор с журналисти еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан заедно със своя унгарски колега Ласло Андор, комисар по заетостта, социалната политика и интеграцията, казаха, че докладът показва как ЕС е помогнал да се намалят икономическите разлики, да се насърчи социалното развитие и да се подпомогне екологично-политическият напредък.

Трябва да правим по-интелигентно разходи, да се концентрираме на приоритетите на ЕС и да създадем видима добавена стойност на това, което националните и регионалните служби вече правят, завяи Хан. Той подчерта нуждата от по-голяма ефективност на кохезионната политика на ЕС.

Австрийският еврокомисар се надява, че ще убеди всички страни-членки, че една ефективна кохезионна политика е абсолютно необходима, за да се помогне на съюза и неговите региони да преодолеят кризата и да допринесат за амбициозната стратегия „Европа 2020". Тя цели интелигентен, устойчив и социално справедлив растеж и беше приета от лидерите на ЕС през юни.

Андор посочи, че европейските граждани очакват от своите политически водачи да се концентрират на подпомагането на заетостта и социалната справедливост.

Според запитване на Евробарометър наскоро повечето хора смятат, че борбата срещу безработицата трябва да бъде първи приоритет на ЕС.

Унгарският комисар подчерта също значението на връзката между кохезионната политика и стратегията „Европа 2020". Той каза, че по-високото ниво на образование и по-големият дял на заетост биха насърчили и икономическия растеж във всички страни-членки.

Според Комисията икономическата и финансовата криза правят по-важно от всякога ЕС да инвестира в подпомагането на конкурентноспособността в цяла Европа и същевременно да отделя голямата част от своите финансови ресурси за помощ за най-бедните региони.

Въпреки това за ЕК не е било възможно да се изкаже за бюджета за кохезионната политика след 2013 г. Сумата на парите ще зависи от преговорите със страните-членки за многогодишната финансова рамка от 2014 до 2020 г.

Проектът на Комисията ще бъде дискутиран през следващите месеци. Заинтересовани участници, сред които национални и европейски съюзи на местни и регионални правителства са призовани да споделят на ЕК своите приоритети и желания за бъдещето на кохезионната политика на ЕС до края на януари 2011 г.

Идеите и възгледите на различните участници ще бъдат обсъдени на 5-тия кохезионен форум, който ще се състои на 31 януари и 1 февруари 2011 г. в Брюксел.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.