Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-11-2010

ЕК представя мерки за по-добра защита на сигурността на европейските граждани

„Стратегията на ЕС за вътрешна сигурност в действие" включва 41 действия, насочени към най-спешните заплахи за сигурността, пред които е изправена Европа. Тя представлява обща програма за разбиване на престъпни и терористични мрежи, за защита на гражданите, фирмите и обществата срещу киберпрестъпността, за повишаване на сигурността на ЕС чрез по-интелигентно управление на границите и за засилване на готовността на Съюза и неговата реакция при кризи, предава Рапид.

Сесилия Малмстрьом, комисар по вътрешните работи, заяви: .„Вътрешната сигурност на ЕС по традиция следва поетапен подход, съсредоточавайки се само върху една област, преди да насочи вниманието си към друга. Тероризмът, организираната и трансграничната престъпност, киберпрестъпността, кризите и бедствията са области, в които трябва да обединим усилията си и да работим заедно, за да повишим сигурността на своите граждани, фирми и общества в ЕС. Насърчавам всички участници да поемат своята отговорност за извършването на тези действия и по този начин да повишат сигурността на ЕС".

Кражбата на автомобили, обирите, продажбата на наркотици и измамите с кредитни карти често са местни прояви на глобални престъпни мрежи, действащи през границите и в киберпространството. Престъпниците използват все повече Интернет както за дребни престъпления, така и за широкомащабни атаки.

Външните граници на ЕС се експлоатират за трафик на наркотици, фалшиви стоки, на оръжия и хора, а престъпните мрежи източват публичните финанси в огромен мащаб. Международният валутен фонд изчислява приблизително, че печалбите само от финансови престъпления възлизат на до пет процента от световния БВП. Същевременно терористите намират нови начини да вредят на нашите общества, включително като насочват екстремистка пропаганда, свързана с насилие, към лесно поддаващите се на въздействие лица.

Комисията предлага мерки за преодоляване на тези предизвикателства. Законодателното предложение за конфискация на престъпна собственост е едно от тях.

ЕС следва също да помогне на общностите да се справят с радикализацията и набирането на терористи и да намерят начини за по-добра защита на транспортната инфраструктура, особено сухопътния транспорт, срещу тероризма. Предлага се създаване на европейски център по киберпрестъпността, който да обедини експертния опит в разследването и предотвратяването на киберпрестъпността, както понастоящем се обмислят и редица стъпки за по-интелигентен подход към управлението на границите и към подготовката за кризи и бедствия и реагирането при настъпването на такива.

Стратегията на ЕС за вътрешна сигурност в действие посочва пет стратегически цели и очертава редица действия за всяка от тях:

1. Разбиване на международните престъпни мрежи, застрашаващи нашето общество

  • Редица предложения за бързо и ефективно изземване и конфискуване на печалби и собственост от престъпна дейност (2011 г.).
  • Предложение за използване на резервационните данни на пътниците в ЕС (2011 г.)
  • Предложение за наблюдение и подпомагане на държавите-членки в борбата срещу корупцията (2011 г.).

2. Предотвратяване на тероризма и борба с радикализацията и набирането на терористи

  • Политика за извличане и анализ от страна на ЕС на данни за финансови съобщения, Програмата на ЕС за проследяване на финансирането на тероризма (ППФТ) (2011 г.).
  • Създаване на мрежа на ЕС за привличане на вниманието към проблема за радикализацията и разработване на мерки за подпомагане на гражданското общество в представянето, превеждането и оспорването на екстремистка пропаганда, свързана с насилие (2011 г.).
  • Засилване на политиката на ЕС за сигурността на транспорта (2011 г.).

3. Повишаване на сигурността на гражданите и фирмите в киберпространството

  • Създаване на европейски център по киберпрестъпността (2013 г.).
  • Създаване на мрежа от екипи за незабавно реагиране при компютърни инциденти (2012 г.).
  • Създаване на Европейска система за информационен обмен и предупреждаване (EISAS) (2013 г.).

4. Повишаване на сигурността чрез управление на границите

  • Създаване на Европейска система за наблюдение на външните граници (EUROSUR) (2011 г.).
  • По-добър анализ за откриване на „горещите места" по външните граници (2011 г.).
  • Съвместни доклади за трафика на хора, незаконното прекарване на хора през граница и контрабандата на незаконни стоки като база за съвместни операции (2011 г.).

5. Укрепване на устойчивостта на Европа на кризи и бедствия

  • Предложение относно прилагането на клаузата за солидарност (2011 г.).
  • Предложение за европейски капацитет за спешно реагиране (2011 г.).
  • Създаване на политика за управление на риска, обвързваща оценката на заплахите и на рисковете с процеса на вземане на решения (2014 г.).

Комисията ще представя на Европейския парламент и на Съвета годишен доклад за напредъка. Комисията ще подкрепя Постоянния комитет за оперативно сътрудничество в областта на вътрешната сигурност (COSI), който ще играе ключова роля в осигуряването на ефективно изпълнение на стратегията



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.