Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-12-2010

Румъния разгневена от френско-немската блокада на Шенген

Румънският президент Траян Бъсеску възрази силно срещу решението на Франция и Германия вчера (21 декември) за отлагане на присъединяването на страната му към Шенгенската зона, като го описа като акт на "дискриминация", предават от EurActiv.

Говорейки от Букурещ, Бъсеску заяви, че страната му няма да приеме дискриминация от никого, "дори и от най-могъщите страни в ЕС".

Няколко часа преди изявлението вътрешните министри на Франция и Германия публикуваха общо писмо, което гласи, че те ще блокират молбите на България и Румъния за Шенген.
Според двамата министри страните на изпълняват всички условия за присъединяване към зоната без граници, определена от Шенгенското споразумение.

Двете страни първоначално планираха да се присъединят към зоната през март 2011 година.

"Не би било нито реалистично, нито отговорно да пренебрегнем установените недостатъци", гласи писмото. Сред недостатъците, министрите конкретизират "липсата на задоволителна съдебна и административна среда в областта на сигурността и правосъдието, продължаващата корупция на различни нива и тревожните равнища на организирана престъпност."

Следователно, министрите искат отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение за по-късна дата.

Когато Румъния и България се присъединиха към ЕС през 2007 година, те бяха включени в специален механизъм за наблюдение, който да им помогне да реформират съдебните си системи и да се справят с корупцията. В случая на България, борбата срещу организираната престъпност беше подчертана като особено силен проблем. Оттогава редовните доклади разкриват само ограничен напредък.

Въпреки това, Европейската комисия признава, че няма правова връзка между напредъка на двете страни в рамките на механизма и присъединяването им към Шенген.

В изявлението му Бъсеску заяви, че Румъния е изпълнила всички технически изисквания за присъединяване към Шенген и не би приела въвеждането на "допълнителни условия".

Както и при случая с експулсирането на роми от Франция, София избра да остане незабелязана. През последните месеци министър-председателят на страната Бойко Борисов умишлено избра да не критикува Париж за експулсирането на български роми, като се надяваше, че в замяна на това Франция няма да наложи вето на молбата на България за Шенген.

Единствената официална реакция от страната до този момент дойде от говорителя на българското външно министерство, който заяви, че София ще удвои усилията за реформиране на съдебната система и ще убеди скептиците, че е постигнала напредък.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.