Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-02-2011

Румъния жертва “пешки”, но не и “царици” в опита за влизане в Шенген

Синдикатът на румънската полиция заяви, че скорошните акции срещу митниците едва засягат повърхността на корупцията по високите равнища. Това гласи изявление, което ще навреди на опитите на страната за присъединяване към Шенгенрката зона, коментира EU Observer.

Във вторник около 1200 служители по сигурността влязоха в домовете и пропусквателните пунктове на митничари, работещи на границата със Сърбия, като конфискуваха незаконни цигари на стойност €500 000 и арестуваха десетки хора.

Операцията идва след подобна акция на границата с Украйна миналата седмица, където 70 души бяха арестувани за контрабанда на цигари.
При последния обиск вътрешният министър на Румъния Траян Игас свърза синдикатите на гранична защита с проблема. "Искаме да знаем дали синдикалните лидери са с нас в борбата... срещу онези, замесени в престъпленията", каза той в публично изявление.

Един от основните синдикати обаче отговори с прессъобщение с метафора от шахмата, според което: "се жертват 'пешки'" (митничари), докато "топове" (висшестоящи служители в Националната митническа служба), "царици" (политици, които използват мръсни пари от митниците, за да финансират дейността на партиите си) и "царе" да се измъкнат без последици.

Според изявлението контрабандата на цигари носи дребни пари, докато истинският проблем е в "пирамидална схема", в която служителите отчитат по-ниски приходи от реалните за митниците, а неотчетените пари отиват в собствените им джобове.

"Румъния не е готова за промяна. Пресата не е склонна да разкрие имената на важните фигури в шахматната игра", гласи съобщението, като отбелязва, че "система на репресии" застрашава "физическата безопасност" на хората, ако те говорят открито срещу мошеничествата.

Споровете се предизвикани от колебливите опити на Румъния за присъединяване към Шенген през март, както първоначално беше планирано.

Лоран Вокие, министър на европейските въпроси на Франция, която заедно с Германия води кампания за забавяне на влизането на България и Румъния в Шенген, заяви, че "Ако [страните] бъдат готови за две години, тяхното присъединяване ще бъде факт след две години... Като се имат предвид докладите, които сме получили, България и Румъния определено няма да се присъединят към безграничната зона до три месеца, това е сигурно." Освен за проблема с контрабандата на цигари, Вокие спомена и тревоги за "незаконна имиграция, контрабанда на оръжие, контрабанда на наркотици и трафик на деца".

В отговор на въпрос за графика за влизане в Шенген, финландският министър по въпросите на ЕС Астрид Торс каза, че "някои неща отнемат време" и спомена "незаконните ромски мигранти" като конкретен проблем.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.