Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-09-2011

Очаква се решението за приемането ни към Шенген да бъде взето на 22 септември

Решение относно датата за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство се очаква да бъде взето на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" на 22 септември в Брюксел. 

„Търсят се допълнителни компромиси, които ще могат да удовлетворят всички страни-членки на ЕС, за да гарантираме, че с влизането в Шенген по никакъв начин няма да създадем предпоставки за увеличаване на миграционния натиск към Европа". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на организираното от български и румънски евродепутати публично изслушване за готовността на двете страни за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава пресцентъра на МВР.

Участниците в дискусията бяха единодушни, че България и Румъния са изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген. Полският министър на вътрешните работи Йежи Милър заяви, че полското председателство преговаря за постигането на компромис относно влизането на двете държави в свободната зона. Той добави, че България и Румъния са не по-малко подготвени от останалите държави-членки на Шенгенското пространство.

„Вземането на решение за приемане на нашите две страни в Шенгенската зона следва да бъде на базата на покритите критерии. Важно е то да бъде и в синхрон с гаранциите за сигурност и мерките за ограничаване на евентуален миграционен натиск към новоприетите държави", подчерта министър Цветанов.

Очаква се на 22 септември, когато в Брюксел ще се състои заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи", да бъде взето решение относно датата за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

От своя страна министърът на вътрешните работи на Полша Йежи Милер заяви, че гледа с оптимизъм към 22-ри септември, съобщава БНР. „Полското ротационно председателство на ЕС търси компромис със скептичните страни, а преговорите продължават и в момента", съобщи Милер. Той отхвърли възможността България и Румъния да получат по-различен статут в рамките на Шенген.

Българският министър на вътрешните работи определи като добра възможността за поетапно отпадане на границите - първо по въздух и вода, а на по-късен етап - и по суша.

„Решението, което ще бъде взето, надявам се, че ще даде възможност за гарантиране на свободното придвижване на българските и румънските граждани в шенгенското пространство. За мен би било добре ако на първия етап се възприеме това, което е важно - за въздушното падане и морските граници и влизането им в шенгенското пространство. Притесненията на голяма част от европейските държави са това, което би могло да се случи ако влезем в шенгенското пространство и по сухопътни граници, като евентуален имиграционен натиск от страна на Турция и на Гърция".

На фона на тези събития премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви по време на работно посещение в нашата страна заяви, че „България е една от европейските държави, в която публичните финанси са много добре управлявани и по този показател може да бъде наредена дори пред някои от страните от Еврозоната. Поздравявам българското правителство за смелостта и твърдостта, за усилията за финансова дисциплина, които полага и които ще имат огромен резултат в бъдеще".

По време на разговорите Борисов и Юнкер обсъдиха бъдещите перспективи пред страната ни по отношение на еврозоната, присъединяването към Шенгенското пространство, развитието на двустранните връзки, както и политиката за добросъседски отношения в региона, съобщава пресцентъра на МС.

Министър-председателят на Люксембург високо оцени напредъка и развитието на България. „Констатирах, че сте направили огромни усилия външните граници на Европейския съюз да бъдат много добре охранявани. Смятам, че страната ви трябва да стане член на Шенгенското пространство в най-скоро време", заяви Юнкер.

Премиерът на Люксембург, който е и председател на Еврогрупата, смята, че изграждането на добра система за разходване на публичните финанси и финансовата дисциплина са изключително важни. „Това не може да бъде постигнато лесно и в рамките на един мандат", поясни той.

Според него напредъкът на всяка страна зависи от развитието на икономиката и инфраструктурата. Премиерът на Люксембург изрази увереност, че програмата на българското правителство в тази посока е изключително удачна. Друга важна тема, засегната по време на разговорите, беше Черноморската политика за развитие в рамките на регионалното сътрудничество.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.