Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-09-2011

Младенов: Ако ЕС откаже да приеме България в Шенгенската зона, ще преразгледаме подкрепата си за реформата на европейското законодателство за Шенген

„Решението на правителството на Холандия игнорира факта, че България и Румъния са изпълнили всички критерии за членството на страните ни в Шенген. Това се потвърждава от Европейската комисия, както и категорично от страните-членки, включително и Холандия", заяви министърът на външните работи Николай Младенов, съобщава прессцентъра на МВнР. „Вчерашното решение явно е свързано с вътрешно - политически различия, които съществуват в управляващата коалиция в Холандия. То пренебрегва и с лека ръка игнорира отличното ниво на сътрудничество, което има между двете страни в областта на правоприлагащите и правоохранителните органи. Това сътрудничество е ключово и важно за предотвратяване на престъпността в Европа, както в България, така и в Холандия.

За съжаление, през последните седмици станахме свидетели на една политика, която единствено мога да окачествя като отказ на диалог. В последния момент беше анулирана поканата от холандския парламент за изслушване на България по темата Шенген. Този отказ е неразбираем за мен, защото смятам, че в ЕС най-малкият задължителен елемент, за да се намери изход от всяка една ситуация е диалогът. В крайна сметка влизането на България и Румъния в Шенген е с цел подобряване на сигурността и на възможностите за нашите собствени граждани, но и увеличаване на сигурността и възможностите за всички граждани на ЕС.

Не смятам, че може да бъде търсено обвързване на изпълнението на шенгенското законодателство в България с други теми, които са в дневния ред на ЕС до момента. Именно затова не мога да приема изказаното от страна на Холандия становище, че от една страна критериите са изпълнени, а от друга страна има някакви други тълкувания, които трябва да бъдат взети предвид, като например коалиционното споразумение в тяхната страна".

„Българските граждани не са граждани втора ръка в Европа, нито членството на България в ЕС е членство втора ръка", подчерта Младенов. „Подобен тип поведение не създава добър прецедент. Напротив нарушава практиката, която през последните години се е създала в ЕС - да се търси консенсус, да се търси съгласие, което да е приемливо за всички страни. Именно затова България ще продължи да работи през следващите седмици за намиране на такъв консенсус и такова съгласие в рамките на ЕС. Той ще отговаря както на интересите на нашата страна, на българските граждани, така разбира се, ще отчита и интересите на холандските граждани, холандското правителство и всички, които искат да участват в този диалог. Но това трябва да бъде диалог.

Най-важният етап, който предстои е заседанието на министрите на вътрешните работи на ЕС. То ще се проведе на 22 септември. Надяваме се, че там предложенията и инициативите, които полското председателство на ЕС е направило, ще бъдат отчетени и ще се превърнат в основа на търсене на съгласие между нашите страни. Смятам, че е много важно всички в България да си дадем още веднъж сметка, че когато влязохме в ЕС ние се съгласихме доброволно да изпълняваме законодателство, което е валидно на територията на целия ЕС. По същия начин страните-членки, които приеха България за член на ЕС се съгласиха, че ние имаме юридическия ангажимент и правното основание да се присъединим към Шенгенското пространство, когато изпълним критериите.

Европейският съвет преди време взе решение, че през месец септември 2011 г. трябва да се свика ново заседание, на което да се вземе решение за механизма, по който България и Румъния ще се присъединят към Шенген. Това решение трябва да бъде взето на 22 септември на срещата на министрите на вътрешните работи на страните-членки. Надявам се, че всички страни в Европа, с които ние имаме прекрасно сътрудничество ще отчетат не само намеренията, но и постигнатото до този момент. Тези държави вече признаха постигнатото по отношение на сътрудничеството в областта на правосъдие и вътрешни работи, особено по отношение на охраната на българските въздушни, морски и наземни граници.

Участието на България в Шенгенската информационна система, включването на България в Шенгенското пространство, ще засили сигурността в Европа. То ще позволи да има един много строг контрол върху това кой влиза и по какъв начин се движи на територията на ЕС. Неучастието на България в Шенгенското пространство, неучастието й в Шенгенската информационна система само засилва рисковете за страните от Шенген, защото ние можем да регистрираме нелегални имигранти, да виждаме как те се появяват на нашите граници, да виждаме, че те са в списъците на ЕС, но да не можем да реагираме. Именно за това смятам, че в интерес на всички и в дългосрочен интерес на Европа е заедно да работим по охраната на европейските граници.

Разбира се ако на 22 септември се вземе разумно решение, което отговаря на интересите на всички в Европа и най-вече отговаря на интересите на българските граждани, ние ще подкрепим и реформата на шенгенското законодателство в ЕС. Ако обаче такова решение не се вземе, ще трябва да обсъдим много внимателно цялата си политика от тук нататък по отношение на подкрепата, която даваме за реформата на европейското законодателство за Шенген. Защото в крайна сметка правилата се пишат, за да се спазват.

Най-големият проблем на Европа в момента е, че финансовата и икономическа криза, която се разпространява в ЕС е в резултат на неспазване на правилата. България е страна, която спазва правилата и го е доказала, били те в областта на граничния контрол, били те в областта на финансовата дисциплина, били те в областта на сътрудничеството ни с нашите партньори. Пак повтарям, всичкото това сътрудничество, всичката тази добронамереност, която идва от нашата страна се базира на разбирането ни, че ние трябва да защитим интересите на българските граждани по един европейски начин, който да включва и да отчита в своята защита и вижданията на другите страни. Това е подходът, който сме възприемали до момента, това е и подходът който ще имаме до 22 септември на заседанието. Надявам се, че ще бъде намерен разумен изход от създалата се ситуация, предвид последните изявления на правителството на Холандия", завършва коментара си Младенов.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.