Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-06-2004

ЩЕ УСПЕЯТ ЛИ 25-ТЕ ДА ПОСТИГНАТ СЪГЛАСИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Приемането на окончателния текст на новата конституция на Евросъюза и изборът на приемник на председателя на Европейската комисия Романо Проди са главните теми на откриващата се днес среща на върха на ЕС. Това е и първата среща на върха след европейските избори, белязани от ниската избирателна активност. Днес и утре ще стане ясно дали 25-те ще постигнат съгласие по проекта за европейска конституция. Приемането й продължава да е проблематично. Тиери Паризо прави кратък на анализ на ситуацията преди началото на срещата в Брюксел.

Ирландското председателство на ЕС изразява предпазлив оптимизъм. Валери Жискар дЕстен, който начело на Конвента състави проекта за европейска конституция предрече, че този път правителствените и държавни ръководители ще постигнат добър резултат. След големия провал през декември миналата година по-голямата част от представителите на 25-те пристигат в Брюксел с желанието, както те споделят, да приключат този въпрос. 21 от тях претърпяха тежки загуби по време не европейските избори и легитимността им се поставя под въпрос от евроскептично настроената опозиция. Партията на полския премиер например получи едва 10 % от гласовете в неделя. Победителите от вота в Полша го призовават да не отстъпва нищо и да захвърли в кофата сегашния проект за европейска конситуция. Тони Блеър също се нареди сред загубилите изборите и е възможно да радикализира тона, за да докаже, че е най-добрият гарант на британските национални интереси. Най-вероятно е той да опита да запази правото на британско вето по редица въпроси като данъчната система, дипломацията, социална и бюджетна политика. В крайна сметка, единствено Испания на Хосе-Луис Родригес Сапатеро е много по-отстъпчива, отколкото бе през декември 2003. Нищо обаче не показва, че този нов съюзник и заявената добра воля на френско-германската двойка ще бъдат достатъчни, за да получи обединена Европа нова конституция, колкото и малко амбициозна да е тя.

Тиери Паризо с анализ на ситуацията преди началото на срещата в Брюксел. Полша от своя страна настоява конституцията да се позовава на християнските ценности.

Неясни са и изгледите да бъде определен нов председател на ЕК, след като кандидатурата на белгийския премиер Ги Верхофстат, подкрепена от Германия и Франция бе отхвърлена от Великобритания.

(RFI)


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.