Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2004

ФРЕНСКИЯТ ПЕЧАТ РЕАГИРА ПРЕДПАЗЛИВО ЗА “ИЗТРЪГНАТАТА С МЪКА” ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ

Френският печат, той реагира предпазливо. Една "изтръгната с мъка" конституция, нарича одобрения снощи документ в. Либерасион. Със сигурност има съгласие, но то е минимално, изтъква вестникът. Според Фигаро Европа е в процес на "търсене на ново равновесие". Спирайки се на важната роля, изиграна от британския премиер Тони Блеър, вестникът посочва, че това е "един от най-големите парадокси на съюза - че най-скептичната страна определя правилата на играта". В. Шарант либр е на мнение, че срещата на върха в Брюксел е показала "още по-зле, отколкото когато бяха 15 държави", пазарлъците, които държавните ръководители правят с националните интереси. В. Миди либр нарича срещата в Брюксел "покъртителен спектакъл".  Очевидно това не е конституцията, на която повечето се надяваха, но тя е първата конституция на Европа, затова е толкова нерешителна, обобщава нещата Дерниер нувел д'Елзас.

“Журнал дьо ла От Марн” също набляга на това, че европейското изграждане никога не е било спокоен поток. Затова са разбираеми опасенията на някои европейски лидери да подложат Конституцията на референдум и Ширак е един от тях.

А “Либерасион” с поглед към предстоящия Световен ден на бежанците дава някои данни: 4 от всеки 5 анкетирани французи, тоест около 80 %, искат да се запази правото на убежище., дори то да създава проблеми с имиграцията. В тази връзка “Либерасион” припомня какво е писал някога Леон Блюм пред искането на ...Лев Троцки да получи убежище: Франция не поставя граница пред никой изгнаник, пред никоя жертва...Нито пред тези на Сталин, нито пред тези на Мусолини...”

rfi

Всичко това прилича на “раждане с форцепс” – отбелязва “Прес дьо Ламанш”. “Разбира се, имаше съгласие, но то бе минимално” – коментира “Либерасион”. Бе избегната кризата, бе направено необходимото да се вдъхне живот на Европа на 25, сега има някакъв малък шанс всичко това да не се провали. “Фигаро” смята, че Европа е в “търсене на ново равновесие”. Изданието отбелязва и влиянието, което е упражнил британския премиер Блеър и пита не е ли това парадокс: най-големият евроскептик да води играта... Според “Шарант либр”, проблемът на разширена Европа е, че се стига до караници на търговци на килими, всеки от които защитава национални интереси. “Миди либр” изразява недоволство от зрелището на “последните договорки”. И пита как след това ще се предложи основополагащия конституционен текст на 25 народа, щом те не правят едно. “Репюблик дьо Сантр” настоява, че ако срещата е историческа, то тя е такава с малко “и”. Доказателството е блокирането и невъзможността да се излъчи наследник на Романо Проди. Според изданието противоречията между водачите на “старата” и “новата” Европа са разочароващ пример за останалите, които тепърва искаме да обединим под същия флаг. “Вчера в Брюксел нямаше европейски дух” – пише “Л Алзас”. “Сюд Уест” на свой ред отбелязва, че ратифицирането на Конституцията от 25 народа ще е по-опасно. Освен това, настоява “Дерниер нувел д Алзас” тази конституция е това, което мнозина очакваха, но все пак е първата европейска конституция. Тя все пак ще помогне на Европа да се изгради, да прогресира. “Дерниер нувел д Алзас” се опитва да очертае и новите оси в Европа. Оста Париж-Берлин е очевидна с федеративен принцип, но той губи сила, Лондон пък не е притегателен център. Интересното е, пише изданието, че изплува “Средна Европа”, начело с Виена, която е традиционен център за Централна и Източна Европа.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.