Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-01-2006

ЕП: "БЮДЖЕТ 2007-2013 Е НЕДОПУСТИМО НИСЪК"

ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ ОТ ДЕНЯ:

Членовете на ЕП обсъдиха програмата на австрийското председателство

Депутатите обсъдиха днес програмата на австрийското председателство с федералния канцлер Волфганг Шусел. Две от основните теми по време на дебата бяха съдбата на европейската конституция и бюджета на ЕС.

Шусел заяви, че целта на Австрия е да възвърне доверието в Европа като изясни въпросите, които притесняват гражданите. "Силата на Европа е в нейното разнообразие; няма страна, която да губи от присъединяването си към ЕС, който дава свобода, сигурност, мир и шанс за благоденствие.......защо тогава има съмнения и скептицизъм?", каза Шусел. Канцлерът заяви, че растежът и създаването на повече работни места ще са сред основните теми на срещата на върха през пролетта. Във връзка с дългосрочния бюджет на ЕС, той показа разбиране за притесненията на депутатите от позицията на Съвета. Шусел призова за дебат за конституцията, който да достигне до всички граждани. "Трябва да работим заедно за добър диалог за Европейската конституция - ние не искаме обсъждане само от елита", каза той.

В речта си пред депутатите председателят на Европейската комисия Барозу изрази оптимизма си за 2006 година и подчерта, че институциите трябва да работят за ново междуинституционално споразумение за финансовите перспективи за периода 2007 - 2013 г. Той припомни, че Комисията ще предложи проект на документа на 1 февруари. Барозу добави, че през пролетта ЕК ще публикува доклади за напредъка на България и Румъния за готовността им да се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 г. Председателят на Комисията поздрави австрийското председателство за вниманието, което отделя на напредъка в отношенията със Западните Балкани.

Председателят на Европейската народна партия и Европейските демократи Ханс-Герт Пьотъринг каза, че неговата група очаква много от австрийското председателство и отбеляза, че има нужда от по-голямо доверие не само в европейските институции, но и между държавните и правителствени лидери. "Съветът трябва да работи обединено, а не всеки да защитава собствените си интереси", каза той и отхвърли изявлението на холандския министър на външните работи, че Конституцията е мъртва.

Председателят на групата на социалистите Мартин Шулц се съгласи, че председателството трябва да обърне специално внимание на растежа и създаването на нови работни места. Той изрази учудването си от удовлетворението на председателя на ЕК Барозу за споразумението за финансовите перспективи през декември.

Лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън разкритикува решението на Съвета за седемгодишния бюджет на съюза и призова Шусел да спази ангажимента за прозрачност в Европейския съвет, за да могат гражданите по-добре да разберат Европа. Уотсън осъди плановете на Австрия да удължи преходните периоди, заради които гражданите от десетте нови държави членки нямат право да работят в старите страни членки на ЕС.

В отговор на въпроси повдигнати по време на дебата Шусел каза, че разширяването на съюза и бъдещето на Западните Балкани е избор между изнасянето на стабилност и внасянето на нестабилност. Във връзка с пазара на труда канцлерът подчерта, че преходните периоди са одобрени от всички страни с договорите за присъединяване и ангажиментите трябва да бъдат спазени.

Председателят на ЕК Барозу каза, че срещите на върха през пролетта и юни ще са ключови за австрийското председателство. През пролетта европейските лидери ще обсъдят новите стратегии за растеж и създаване на повече работни места, а през юни ще вземат важни решения за Конституцията. Той подчерта важността на единния пазар и най-вече движението на хора и добави, че завършването на единния пазар трябва да бъде приоритет на ЕС. Барозу каза, че от първостепенно значение е споразумение по дългосрочния бюджет. В случай, че финансовите перспективи не са налице на 1 януари 2007 г. най-много ще загубят новите страни членки, добави той.

Според ЕП сумата за дългосрочния бюджет на ЕС е изключително ниска


Членовете на ЕП одобриха с 541 "за", 56 "против" и 76 въздържали се резолюция, с която отхвърлиха споразумението на Европейския съвет за финансовите перспективи 2007 – 2013 г. Те бяха изключително критични към сумата от 862 млрд. евро за общия бюджет, която е много по-малка от предложената от ЕП през юни миналата година - 975 млрд. евро. ЕП отхвърля сегашната позиция на Съвета, защото тя не гарантира бюджет, който ще подобри конкуренцията, благоденствието, солидарността и сигурността в ЕС.

Въпреки това депутатите считат, че постигнатото споразумение от лидерите на страните членки на 15 и 16 декември миналата година е добра основа за започването на конструктивни преговори с парламента.

След срещата на председателя на Европейския парламент Борел с председателите на Комисията и Съвета Барозу и Шусел днес в Страсбург, триалогът ще продължи на 23 януари. Европейската комисия ще представи предложение за ново междуинституционално споразумение в началото на февруари. Въпреки че няма определена крайна дата за приключването на преговорите, общата воля е това да се случи през пролетта.


ЕП гласува против директивата за пристанищните услуги

Днес за втори път след ноември 2003 г. членовете на Европейския парламент отхвърлиха предложенията на ЕК за пазарен достъп до пристанищата с 532 гласа "за", 120 "против" и 25 въздържали се. Те призовават за директива, която ще гарантира прозрачност и честна конкуренция между пристанищата. Сред основните депутатски критики е незачитането на предложенията им за най-спорните части в първия законопроект за лоцманските услуги и така наречения "self-handling" (т.е персоналът на корабите да извършва самостоятелно товаро-разтоварителните дейности). Комисарят по транспорта Жак Баро заяви, че ще си консултира с колегите си дали ЕК ще оттегли предложения текст за директивата за пристанищните услуги.


Временна комисия за предполагаемото съществуване на лагери на ЦРУ в страни от ЕС

Депутатите одобриха създаването на временна комисия, която ще разследва твърденията за транзитиране и нелегално задържане на затворници от ЦРУ на територията на държави в Европа. Списъкът от 46 члена на комисията ще бъде одобрен на 19 януари. Комисията ще разследва дали ЦРУ, американски агенти или разузнавателни служби от други трети страни са транзитирали или са задържали затворници на територията на ЕС, присъединяващи се или кандидат страни членки. Също така ще разследва дали граждани на ЕС и кандидат страни членки са били задържани нелегално от ЦРУ.

Замразяване на активите на заподозрените в убийството на бившия ливански министър-председател Рафик Харири

Депутатите приеха регулация за замразяването на фондовете и икономическите средства на списък от хора, заподозрени в участие в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири.



Депутатите призовават страните членки за уважение към партньорите от един и същ пол

ЕП прие резолюция срещу хомофобията, според която партньорите от един и същ пол трябва да получават "еднакво уважение и закрила като останалата част от обществото" в страните членки. Текстът беше гласуван по инициатива на Партията на социалистите и Зелените, провокирани от събитията в Полша миналия юни, когато правителството забрани "Парад на равенството". Латвия също направи опит до попречи на подобен парад миналия юли и прие конституционни поправки, с които забрани еднополовите граждански бракове. Предстои разглеждане на подобни поправки и от Парламента на Литва.

Депутатите осъдиха дискриминацията на базата на сексуална ориентация.

Стратегии за предотвратяване на трафика на жени и деца уязвими за сексуална експлоатация

Вчера (вторник) членовете на ЕП одобриха доклада на депутатката Криста Претс (Партия на социалистите, Австрия) за изработването на стратегии срещу трафика на хора с 622 гласа "за", 12 "против" и 19 въздържали се. Жените и децата са особено уязвими към тази модерна форма на робство. Според доклад на отдела за наблюдение и борба с трафика на хора към американския държавен департамент от приблизително 600,000 до 800,000 жертви, 80% са жени и момичета, а до 50% са малолетни. Само в ЕС над 100,000 жени са потърпевши.

Индивидуални и изолирани действия инициирани от отделните страните членки не могат да разрешат проблема. Само обединени усилия в съюза и на международно ниво биха довели до желаните резултати. Депутатите предлагат организирането на информационни кампании и създаването на национални и международни телефонни линии за помощ.

Те искат страните членки да въведат и приложат закони за преследването и наказването на трафикантите, техните съучастници, хората, които окуражават, уреждат или използват сексуални услуги от малолетни, хора, които се опитват да започнат такива дейности и преследването на прането на пари от трафика. Европейският парламент призовава страните членки да повдигат съдебно разследване срещу клиентите, които съзнателно използват услугите на насилствено проституиращите.

Депутатите предлагат на ЕК и страните членки да се противопоставят по ефикасен и бърз начин на тенденциите за използване на нови технологии най-вече Интернет за разпространение на информация за наличието и търсенето на жени и деца за сексуални цели.

Европейския парламент призовава "незабавно да бъде предоставена финансова помощ на страните кандидат членки, като България и Румъния, за разработването на дългосрочни стратегии" за справяне с проблема.

Те призовават страните членки и най-вече Германия да вземат необходимите мерки по време на световното първенство по футбол тази година срещу трафика на жени и насилствената проституция.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.