Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
31-01-2006

ФИНЛАНДСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ИСКА ДА ПРИЕМЕ ИЗМЕНЕНИЯ В ТЕКСТА НА КОНСТИТУЦИЯТА

Финландският премиер Мати Ванханен призова държавите, които са ратифицирали Европейската конституция, да приемат възможни изменения в текста на документа.

Пет месеца преди Финландия да поеме председателството (1 юли, тази година) г-н Ванханен заяви в интервю за EUobserver: "Надявам се, че страните, които са ратифицирали договора, няма да кажат: не можем да променим нито дума вече".

"Трябва да бъдем реалисти и да покажем гъвкавост по въпроса. Гъвкавостта е необходима на всички ни", подчерта той, имайки предвид застоя по въпроса за конституцията, чието разрешаване европейските лидери отлагат, след като френските и холандските гласоподаватели отхвърлиха договора миналата година.

Гъвкавостта на поетия от Хелзинки курс идва като предизвикателство към страни като Германия и Испания, които индикираха, че желаят да запазят конституцията в нейната цялост. По-рано този месец испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос заяви, че промените в текста на конституцията не могат да бъдат обяснени на испанските граждани, които вече одобриха документа с голямо мнозинство на референдум миналата година.

Г-н Ванханен обаче предупреди за опасността от ситуация, в която „някои държава твърдят, че текстът не може да променя, а други – че конституцията е мъртва." (Холандският външен министър наскоро заяви, че за Хага конституцията наистина е „мъртва”.)

Подкрепа за конституцията
Около решимостта на бъдещото финландското председателство да придвижи конституцията напред се появиха съмнения, когато по-рано този месец финландският президент Таря Халонен изрази учудването си относно плановете за съживяване на конституцията на Австрия, която понастоящем държи председателството.

"За нас оттеглянето, декларирано след референдумите във Франция и Холандия, е все още валидно", заяви г-жа Халонен.

Г-н Ванханен, който направи неуспешен опит да победи г-жа Халонен на президентските избори този месец, обаче заяви, че е силен поддръжник на конституцията, дори и да смята, че измененията в текста може да са неизбежни. "Ние искаме да продължим дискусията за конституцията", каза той.

Въпреки това г-н Ванханен призова финландския парламент да декларира – преди началото на председателството на Хелзинки през юни –  че „подкрепя договора като цяло", като изрази мнението, че "най-добрата алтернатива" за запазването на целия текст може да бъде "да се предоговорят части от текста и да се направи опит за намиране на други решения." Според г-н Ванханен това би било "един силен политически сигнал”, предхождащ председателството.

Финландия беше планирала парламентарна ратификация на конституцията през миналата есен, като се очакваше членовете на парламента да одобрят договора, но ратификацията беше отменена след отрицателния вот на Франция и Холандия.

Договорът от Ница също работи.

Г-н Ванханен обаче опроверга очакванията за бързо преодоляване на блокажа на конституцията. "Трябва да бъдем реалисти. Ще ни бъде необходимо малко повече време, за да стигнем да решение. Все още не е настъпил подходящият момент за решение”, каза той.

В интервю за EUobserver в Залцбург, където финландският лидер посети конференция, инициирана от австрийското председателство за придвижване на конституционния дебат, той също така заяви, че не желае цялото внимание на съюза да се фокусира върху конституцията: "Ние можем да вземаме решения и в рамките на стария договор, не можем да стоим и да чакаме конституцията".

Приоритетите на финландското председателство
Г-н Ванханен посочи други приоритети за председателството на Финландия, сред които правосъдието и вътрешните работи, отношенията на ЕС с Русия и способността на съюза да функционира извън границите си.

Финландия ще осъществи насрочената по план проверка на т.нар Хагска програма на ЕС за тероризъм, миграция, убежища и организирана престъпност, започната по време на предишното председателство на Финландия през 1999 година на срещата в Тампере.

По отношение на външната политика на съюза финландският премиер заяви, че "може да се направи много и без конституцията”,без да изяснява в подробности плановете на Хелзинки за отношенията на ЕС с Русия.

Мати Ванханен е член на Либералната центристка партия и е работил като член на Европейския конвент – групата от 105 европейски политици, подготвили Европейската конституция.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.