Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
31-01-2006

ЕС ОЧАКВА ОТ БЪЛГАРИЯ КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ, А НЕ ПРОСТО “10-15 АРЕСТА”

Австрийското председателство на ЕС призова България да вземе допълнителни мерки за реформиране на съдебната система и борбата с престъпността, съобщи Ройтерс. След 11-тото заседание на Съвета за асоцииране България – ЕС във вторник австрийският държавен министър по европейските въпроси Ханс Винклер изрази надежда, че България ще изпълни всички критерии за членство до 2007 година.

Съветът отчита съществения напредък на България в три от петте проблематични области, в които ЕК има най-много критики. В същото време той препоръчва през оставащите няколко месеца българските институции да съсредоточат усилията си върху борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, които, по думите на Винклер, единствено могат да спънат България за влизане в ЕС.

"Ние всички отчитаме, че тези промени не могат да станат за един ден, но бихме искали да видим конкретни резултати, ясни сигнали, не просто 10-15 ареста, което също е важен резултат, а необратими промени в борбата с престъпността и корупцията", каза Ханс Винклер, цитиран от БТА.

ЕС очаква конкретните действия най-късно до края на април, каза вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който взе участие в заседанието заедно с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

Европейският съюз подкрепя твърдо присъединяването на България към ЕС от 1 януари 2007 г., но иска ясни сигнали и конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията по върховете, включително промени в конституцията, свързани с отпадане на имунитета на магистрати и депутати, заяви Ивайло Калфин след срещата в Брюксел.

Той коментира, че чрез отпадането на имунитетите България ще демонстрира, че не поставя законови или политически чадъри над проявите на корупция и престъпност на високо равнище.

Ивайло Калфин е представил извършеното след последния мониторингов доклад и усилията, които се полагат, за да се навакса изоставането в проблемните области правосъдие и земеделие.

Съветът по асоцииране приветства напредъка на България в съдебното законодателство, включително приемането на нов НПК и внесените поправки в Закона за съдебната власт. Като области, в които страната ни трябва да положи още усилия, Съветът посочи увеличаването на административния капацитет и подобряването на координацията на местно ниво, за да се гарантира оползотворяването на структурните фондове на ЕС, предаде БТА.

Съветът поздрави България, че изпълнява трайно критериите за действаща пазарна икономика. Той отбеляза, че като цяло България е постигнала добро ниво на уеднаквяване на законодателството си с европейското, но препоръча допълнителни усилия за прилагането му в области, свързани с функционирането на вътрешния пазар, сигурността на ЕС и контрола на външните граници.

Преди заседанието министър Калфин се срещна с комисаря по разширяването Оли Рен, с когото обсъди напредъка в проблемните области.

Акцентът на разговора е бил отново върху съдебната реформа. Оли Рен подчертал, че един от най-важните въпроси за ЕК са промените в конституцията и особено свалянето на депутатския имунитет. "Това би показало желанието на България действително да не прикрива случаи на корупция на най-високо равнище и че страната е направила необратими крачки в борбата с престъпността и корупцията", изтъкнал Оли Рен.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.