Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-04-2014

За едната преференция

Противно на всяка логика, че с наближаването на изборите на 25 май, правилата за тяхното провеждане ще се изясняват, нещата стават все по-объркани. Прост пример за това е един от най-важните документи в изборния ден – изборната бюлетина.

В извънредния 29 брой на Държавен вестник от 30 март 2014 г. (http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=83942) Централната избирателна комисия е обнародвала своето Решение № 29-ЕП от 29 март 2014 г. относно утвърждаване образците на изборните книжа за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г.

Екипът на Портал ЕВРОПА извади по-любопитните детайли само от образците на бюлетините – Приложение 91 и 92 от цитираното решение.

Първо ни прави впечатление, че докато българите гласуващи в България ще се ползват с възможността за повече от едно предпочитание за отбелязване (противно на Изборния кодекс – преференциИ, то нашите сънародници, гласуващи извън страната, ще могат да гласуват съобразно основния изборен закон, тоест да отбележат една преференциЯ.

Умишлена или не, тази, на пръв поглед невинна, разлика може да доведе до сериозно количество невалидни гласове, ако гражданите, гласуващи в България се подведат и отбележат повече от една преференция.

Интересни за отбелязване са и поясненията след всяко едно от двете приложения.

В България, например, е „кочана с бюлетините“, а извън България е „кочана на бюлетината“.

За бюлетината е България редовете на партиите коалициите и независимите кандидати могат да бъдат отпечатани в повече от една колона, а за тези за гласуване извън страната колоните са точно фиксирани на две.

Между двете приложения има и други разминавания на отделни думи и текстове. Може да ги видите както на снимките, така и директно в текста на Държавен вестник тук. http://dv.parliament.bg/DVPics/2014/29_14/obrazci.pdf

Силно ни впечатли и пояснителният текст на приложение 92 за подредбата на квадратчетата за преференция: „В десния край на бюлетината в колона едно под друго се отпечатват 17 квадратчета, които отговарят на броя на членовете…. В тях се изписват числата от 1 до 17 включително, последователно отгоре надолу.“

След внимателен оглед на приложение 92 екипът на Портал ЕВРОПА не откри колона от 17 квадратчета, подредени едно под друго.

И докато в свои телевизионни изяви Ивелина Алексиева, председателят на ЦИК, обяснява, че ЦИК може и вече работи, то ние не може да не се запитаме „Но как?“



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.