Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-02-2006

ВТОРНИК, 15 Ч.: ХОЛАНДИЯ ГЛАСУВА БЪЛГАРСКОТО ЧЛЕНСТВО В ЕС

Прес-службата на холандския парламент съобщи за Портал “Европа” още, че гласуването на ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС ще се състои във вторник 7 февруари между 15 и 16 часа местно време. Гласуването ще се предхожда от парламентарен контрол. Ако въпросите в него са малко, възможно е това важно за България гласуване да започне и по-рано, непосредствено от 14 часа местно време, допълват от прес-службата. Резултатът от гласуването ще бъде поместен на уебсайта на холандския парламент –

http://www.tweedekamer.nl/organisatie/griffie/stemmingslijsten_en_uitslagen/index.jsp

Екипът ни ще ви информира своевременно за хода на гласуването и коментарите. Гласуването бе предхождано от разгорещена дискусия за това, трябва ли на 1 януари 2007 г. България и Румъния да станат членки на Съюза.

От 10.15 до 22.57 часа е продължила дискусията в парламента на Холандия на 1 февруари, съобщиха специално за Портал “Европа” от Прес-службата на холандския парламент. Екипът на Портал “Европа” разполага с пълната стенограма на дискусията. Документът е на холандски език. На 147 страници името на България се споменава около 200 пъти. Много по-често се говори за Румъния, при това в негативна светлина. По време на разгорещените дебати, Християн-демократическата партия (най-голямата в управляващата коалиция) е предложила гласуването да бъде отложено за лятото. Останалите депутати не са подкрепили предложението и вотът ще бъде във вторник на 7 февруари.

Въпреки всичко Холандският парламент ще ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС на гласуването във вторник.

Говорителят на най-голямата партия от управляващата коалиция Християндемократически призив” Якоб Ван Дайк заяви по Дарик-радио, че управляващата партия не е против присъединяването на България в ЕС, но смята, че Румъния не е достатъчно подготвена за Еврочленството. "Критиката ни идва от факта, че към момента Румъния е силно корумпирана. Това е основната причина да смятаме, че към момента не можем да ратифицираме договора, в който Румъния е спомената като една от държавите, на които предстои да се присъединят към ЕС", заявява Якоб Ван Дайк. "Вече няколко пъти изтъкнахме, че би трябвало да има отделни договори за България и за Румъния", категоричен е той. Това е единственият начин двете страни да бъдат оценени според индивидуалните им постижения, подчертава Ван Дайк.

В подкрепа на Договора ще гласуват шестимата депутати от либерално-центристката партия D66 (Democraten 66) – от пресцентъра на формацията заявиха за Портал “Европа”: “Ние сме изпълнени с вяра, че България и Румъния ще бъдат в състояние да изпълнят необходимите изисквания поне преди 1 януари 2008 година. Ратификацията на този Договор ще увеличи шансовете, правителствата на България и Румъния да дадат всичко от себе си, за да изпълнят критериите преди 1 януари 2007 година.”

Към момента 11 от общо 25 страни – членки са ратифицирали Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Процесът на ратифициране трябва да се състои във всичките 25 страни – членки, като убеждението на министър-председателя на България е, че това ще се случи до края на настоящата 2006 година. Редица чуждестранни вестници пишат, че за 11 месеца повечето европейски парламенти няма да могат да успеят да задвижат процедурата и да изпълнят целия процес на ратификация.

Гласуването в Холандия е важно, тъй като тази държава – както и Франция – се противопостави на текста на Европейската конституция. Резултатите от референдумите, проведени там, придобиха наименования сред анализаторите като “Френското НЕ” и “Холандското НЕ”.

През последните дни дипломатическата активност на България е подчертано засилена в Германия, която обяви, че ратификацията ще се случи след оповестяването на доклада на Европейската комисия за нашия напредък. Междувременно в Париж през февруари ще бъде министърът по европейските въпроси Меглена Кунева – Франция е единствената държава, в чийто парламент не е започнала ратификационната процедура. Според френския посланик, се очаква законопроектът да бъде внесен в парламента по края на март, а най-вероятно през юни да се състои гласуването.

Екипът на Портал “Европа” ще ви държи в течение на ратификационните процедури в държавите, в които Договорът все още не е бил подложен на гласуване.

(Портал "Европа")

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.