Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-02-2006

ХОЛАНДИЯ: ОТ 150 ДЕПУТАТИ, 95 – “ЗА”, 54 – “ПРОТИВ” БЪЛГАРИЯ В ЕС

Долната камара на холандския парламент ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния в Европейския съюз. От общо 150 депутати в холандския парламент, 95 гласуваха “за” и 54 – “против”.  Резултатът от гласуването беше предрешен, тъй като партиите предварително бяха изказали становищата си. Не съществуваше сериозен риск Холандия да отхвърли Договора.

От 25 държави-членки, сме подкрепени от 12 (към дата 7 февруари).

Междувременно Външното министерство спешно започна да търси търси консултанти за “възникнали проблеми в някои от европейските държави” за ратифицирането на Договора. Използвайте следната връзка за директен достъп до съответните документи в Регистъра на обществените поръчки: http://www.aop.bg/case.php?mode=show_case&case_id=40233

Днес лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов коментира, че отношението към ратификацията на Договора е положително. “Има промяна в отношението на Европейската народна партия (ЕНП) към България. Марио Давид от ЕНП се обърна към всички сестрински партии с призива да не се чака доклада на Европейската комисия, за да се ратифицира договорът”, каза Костов. Във връзка с евроинтеграцията на България, Костов коментира, цитиран от ФОКУС, че българските граждани заслужават да видят резултатите от усилията, които са направили в последните 16 години.

Коментарът на министъра по европейските въпроси М. Кунева днес е, че “Добрата новина от Холандия за нас трябва да бъде още един стимул за работа” (агенция ФОКУС). Преди няколко дни пред БНТ Кунева бе прогнозирала, че гласуването ще бъде с 95 гласа “за” и 52 – “против”. Тя тогава каза, че “плоскостта на разговорите, които се водят при ратификацията от националните парламенти”, е за това, дали съответният парламент “ще подкрепи или не решението на собственото си правителство” да подпише Договора за присъединяване, взето на 25 април.

Вчера стана ясно, че Германия ще започне процеса по ратификация “през пролетта” (по думите на външния министър Щайнмайер, цитирани от ДОЙЧЕ ВЕЛЕ) – което значи преди мониторинговия доклад от 17 май; а Великобритания “до няколко седмици” (според държавния министър по европейските въпроси Д. Аликзандър – който е “... оптимист, че Великобритания ще ратифицира” текста, по трактовката на NEWS.BG).

Портал “Европа” припомня, че на 27 януари министър-председателят Сергей Станишев заяви, че с тези темпове процесът на ратификация “може да завърши до края на годината”. ”Правителството полага добре планирани и целенасочени усилия за развитие на процеса на ратификация на договора от държавите на ЕС”, обясни Станишев.

Гласуването в Холандия днес бе предшествано от дискусия в парламента на 1 февруари. Християн-демократическата партия, най-голямата в управляващата коалиция, смята, че Румъния не е готова за членство заради корупцията там. Екипът на Портал “Европа” разполага с пълната стенограма на дискусията. Документът е на холандски език. На 147 страници името на България се споменава около 200 пъти. Много по-често се говори за Румъния, при това в негативна светлина. По време на разгорещените дебати, Християн-демократическата партия (най-голямата в управляващата коалиция) е предложила гласуването да бъде отложено за лятото.
Специално за Портал “Европа” от Прес-службата на холандския парламент съобщиха, че резултатът от гласуването днес ще бъде поместен на уебсайта на холандския парламент –

http://www.tweedekamer.nl/organisatie/griffie/stemmingslijsten_en_uitslagen/index.jsp



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.