Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-02-2006

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ДСБ ОТНОСНО ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА 200 ХИЛ. ЛВ., ОБЯВЕНА ОТ МВНР

Портал ЕВРОПА поде инициатива за мониторинг на процеса по ратификация в националните парламенти на страните – членки на ЕС на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз.

Днес в редакцията се получи изявление на ДСБ относно обществена поръчка, обявена от Външното министерство, за консултантски и посреднически услуги, свързани с ускоряване процеса на присъединяване на Р. България към ЕС от януари 2007 г.

ИВАН КОСТОВ: Ще направим едно изявление, от което, надяваме се, да стане ясно колко компетентен е министър-председателят и колко информиран е българският министър-председател. В отговор на мой въпрос на 27 януари г-н Станишев каза, че в нито една държава не е заявявала, че има политически проблеми за ратификацията на договора за присъединяване на България към ЕС. В същото време, ако отворите сайта на Агенцията за обществени поръчки, ще видите обществена поръчка на стойност 200 000 лв.,  с която Министерството на външните работи търси консултанти за помощ да се решат възникнали проблеми с възможно забавяне в ратификационната процедура за договора от европейските страни и в частност с обвързването на тази процедура с резултата от мониторинговия доклад на ЕК. С други думи, Министерството на външните работи знае, че има страни, които имат проблеми и които поставят мониторинговия доклад като условие за ратификацията, а министър-председателят не знае.

И не само, че знае Министерството на външните работи, ами е обявило конкурс. Това, обаче, на което искаме да ви обърнем внимание е, че срокът на този конкурс изтича на 18 февруари. Тоест досега Министерството на външните работи не е предприело досега никакви мерки и едва сега се сеща да търси подкрепа за интервенция в страните, които са заявили, че ще изчакат мониторинговия доклад. Това показва колко добре работи, колко компетентно работи Министерството на външните работи и след това как подвеждат и не информират министър-председателя и до каква степен той въобще се интересува от този проблем.

Това е от една страна. От друга страна, ще дам думата на г-н Константин Димитров, който ще обърне внимание на едно обстоятелство около тази обществена поръчка.
 
КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ: Изключително недоумение и възмущение у всеки добросъвестен гражданин буди фактът, че се търси ускорена процедура за реализацията на тази поръчка, а не се търсят квалифицирани консултанти в която и да е област от проблемните, свързани с нашето европейско членство, и разбира се консултанти, които познават добре спецификата и проблемите в съответните държави, в които ратификационният процес все още е под въпрос. Очевидно тук се отваря възможност за значителен корупционен потенциал, тъй като сумата от 200 000 лв., която трябва ускорено да бъде изхарчена, ако въобще се търси някакъв ефект, е твърде голяма, за да смятаме, че току-така ще се постигне някакъв ефект, без да се злоупотреби от някой, който очевидно е приближен на управляващите. Това е нов повод за отправяне на сериозни критики към начина, по който се злоупотребява с т.нар. комуникация за нашето членство в ЕС – обвинения, които ние отправяме вече няколко години, за злоупотребите, които се извършват във връзка с комуникацията.
 
ИВАН КОСТОВ: Ето вижте какво се казва в поръчката: от кандидатите не се изисква да посочат имената или професионална квалификация на своя персонал. Така че побързайте и се кандидатирайте. Може пък да я спечелите.
 
Екипът на Портал ЕВРОПА има готовност да публикува всички получени в редакцията политически становища, свързани с коментарите и мненията на европейски политици във връзка с процеса на ратификация.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.