Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2006

КОСОВО НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОЛУЧИ НЕЗАВИСИМОСТ, А БЕЛГРАД МОЖЕ ДА ГО ОБЯВИ ЗА “ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЯ”

Дългоочакваните разговори за бъдещия статут на Косово започнаха в понеделник във Виена. Очакванията са в крайна сметка Косово да получи независимост, но ако това стане, Сърбия може да обяви бившата си провинция за “окупирана територия” – нещо, което вероятно би сложило край на плановете й за членство в ЕС и НАТО, пише британското списание Иконъмист.

Напоследък дипломатите, които се занимават с косовския проблем, все по-открито допускат, че преговорите, водени под егидата на ООН, ще доведат до независимост на Косово. Те смятат, че с малко повече убеждение сръбските лидери могат да започнат да подготвят общественото мнение за окончателната загуба на южната провинция, която е под юрисдикцията на ООН от 1999 г., след въздушните дари на НАТО срещу сръбските сили.

Според наблюдатели сръбското ръководство може да стовари загубата на Косово на режима на Слободан Милошевич, който бе свален от власт през 2000 г., както и на крайно националистическите партии като сръбската Радикална партия. Подобно развитие обаче едва ли е възможно, тъй като именно радикалите сега изглежда, че задават дневния ред в Сърбия, пише Иконъмист.

Над 90 на сто от 2-милионното население на Косово са етнически албанци, които отдавна настояват за независимост. След края на войната в Косово десетки хиляди сърби и роми напуснаха провинцията, която остана технически част от Сърбия. Останалите в Косово около 100 000 сърби живеят или в северната част, която се води сръбска собственост, или в различни анклави. Именно сръбското малцинство се страхува за своето бъдеще.

През ноември м.г. ООН определи бившия финландски президент Марти Ахтисари да оглави преговорите за бъдещето на Косово. Контактната група, в която влизат шест големи държави, се събра през януари в Лондон. Ако бъде четено между редовете, от изявлението на срещата става ясно, че контактната група е взела решение за независимостта на Косово, но настоява за силни гаранции и защитни мерки за сръбското малцинство.

Белград реагира гневно на посланието. Лидерът на Радикалната партия каза, че той и премиерът Воислав Кощуница са решили, че ако против волята на сърбите Косово бъде обявено за независимо, Сърбия ще обяви бившата си провинция за “окупирана територия”., пише сп. Иконъмист.

Според клаузите на каквото и да е споразумение войските на НАТО ще останат в провинцията, а ЕС също възнамерява да играе голяма роля. В такъв случай, ако Косово е “окупирана територия”, ЕС и НАТО би следвало да бъдат третирани като “окупационни сили”. В такъв случай не е реалистично Белград да очаква успех на разговорите за присъединяване към тези организации и да се върне към международната изолация, в която беше изпаднала при режима на Милошевич.

Малцина високопоставени фигури в Сърбия, като бившия външен министър Горан Свиланович, се осмеляват да кажат на глас, че в края на започващия днес преговорен процес Косово ще стане независимо. Заради тези изявления някои сръбски вестници обвиняват Свиланович в предателство.

Съветникът на сръбския премиер Александър Симич изразява общоприетата позиция: “Косовските албанци трябва да са наясно, че те няма да получат независимост от Сърбия и Сърбия ще си запази правото  да си вземе обратно всичко, което й е отнето по незаконен начин”.

Даниел Сунтер, председател на сръбската неправителствената организация Евроатлантическа инициатива, казва, че в страната няма сериозен дебат за това какво хората могат да очакват ако на Косово не бъде дадена независимост. Съвсем отделно от демографските проблеми, свързани със съвместното мирно съществуване с младото, подрастващо и враждебно албанско население, Сунтер посочва, че ще са необходими 500 000 сръбски войници да държат Косово под контрол.

Косовските албанци непрекъснато повтарят, че всяко възобновяване на връзката им с Белград ще доведе до нова война.

По-рано дипломатите предвиждаха, че Косово ще получи някакъв вид “условна независимост”. В действителност провинцията най-вероятно ще получи по- голяма свобода и сега дипломатите говорят за “суверенитет с ограничения” или “наблюдавана независимост”. Силите на НАТО ще останат в областта, Косово може да има своя жандармерия, но към момента не се обмисля да има армия. Освен това е възможно Косово да не получи незабавно място в ООН, пише Иконъмест.

При перспективата за задаващата се независимост косовските албански лидери започват да мислят за бъдещето. Провинцията е малка и гъсто населена, ресурсите са ограничени, безработицата е висока и страда от хроничен недостиг на електроенергия. Световната банка твърди, че Косово се нуждае от близо 1.2 млрд. долара инвестиции – почти два пъти повече от целия й годишен бюджет – само за нова електроцентрала и за добив на въглища.

В Косово има да се върши много работа и според мнозина започващите в понеделник преговори са важни като отправна точка за бъдещето.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.