Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-03-2006

ЦЕЛИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА НА МВНР, СВЪРЗАНА С ЧЛЕНСТВОТО В ЕС

(English version also available! Вече и на английски!)

Портал ЕВРОПА получи от свой източник на 21 февруари заданието на обществената поръчка за “Предоставяне на консултантски и посреднически услуги, свързани с ускоряване процеса на присъединяване на Република България към ЕС от 01 януари 2007 г.”  

Срокът за кандидатстване изтече на 18 февруари 2006 г. (виж Регистър на обществените поръчки, http://www.aop.bg/case.php?mode=show_case&case_id=40233) 

Както Портал ЕВРОПА първи съобщи още на 7 февруари, МВнР реши да даде 200 000 лв. за консултации заради “възможно забавяне в ратификационната процедура” на договора ни за присъединяване към ЕС.  

Портал ЕВРОПА поиска от МВнР на 15 февруари, във връзка със засиления обществен интерес към случая, пълното описание на обекта на поръчката, техническото задание и изискванията към кандидатите.  

Пресслужбата на МВнР изрази готовност за сътрудничество, но до този момент в редакцията на Портал ЕВРОПА официална информация от МВнР не е получена.  

Портал ЕВРОПА поде инициатива за мониторинг на процеса по ратификация в националните парламенти на страните-членки на ЕС на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз. В рамките на тази инициатива, Портал ЕВРОПА запознава своите читатели със съдържанието на получения от нашия източник документ. 

В точка 3 на документа е посочено “Пълно описание на обекта на поръчката”. Става въпрос за предоставяне на “консултантски и посреднически услуги, свързани с ускоряване процеса на присъединяване” към ЕС “от 1 януари 2007 г.”. 

Според документа, целта на договора, който ще се сключи със спечелилия обществената поръчка, е – цитираме дословно:  

"1.      Предотвратяване приемането на отлагателна клауза за членството на Република България в Европейския съюз и преместването на датата на реалното членство от 2007 на 2008 година.

2.       Ускоряване процеса на ратификация преди финализирането на прегледа за подготовката за членство.

3.       Увеличаване на подкрепата за приемането на Република България за член на ЕС през 2007 година в ключови държави, а именно: Германия, Франция, Холандия, Дания.” 

Според документа, обектът на поръчката включва осъществяването на следните дейности – цитираме дословно:  

"-       анализ на основните причини, поради които датата на членството може да бъде отложена;

-          оценка и категоризация на съответните значими фигури в ЕС съобразно ролята, която те играят в спазването на обявената дата за членство;

-          изследване и анализ на възможностите и заплахите по отношение на ключовите държави-членки;

-          определяне и анализиране на основните фигури, оказващи влияние и тези, които формират общественото мнение в съответните страни, по отношение присъединяването на Република България към ЕС;

-          създаване на база данни с контакти, които могат да бъдат използвани от възложителя, на основните лица и институции, оказващи влияние и формиращите общественото мнение по отношение Европейското членство на Република България;

-          развиване на стратегия и тактика за всяка отделна цел – определени фигури, конкретно действие, което трябва да се предприеме, послание, което трябва да бъде изпратено, очакван резултат;

-          анализ на целия процес на проучване и подпомагане на възложителя при изграждането на обща стратегия, която ще се фокусира върху премахването на отрицателните причини /за отлагане на членството/ и едновременно подчертаване и засилване на положителните причини /поради които датата за членство трябва да се спази/.”

В документа се казва още, че срокът за изпълнение на обществената поръчка е от подписване на договора до 31 октомври тази година.  

Аргументът на възложителя МВнР за избор на ускорена процедура на договаряне е, “... възникнали проблеми и възможно забавяне в ратификационната процедура на Договора (...) в част от европейските държави и в частност обвързването й с резултатите от Мониторинговия доклад на Европейската комисия.” 

Възложителят пояснява, че не е възможно да се определят “достатъчно точно” техническите спецификации на поръчката, заради “трудностите при изчерпателно определяне на субектите, чието съдействие следва да се търси за увеличаване на подкрепата във всяка отделна /европейска/ държава”.  

От документа става ясно, че търсените от МВнР консултации и посредничество не са свързани с определена професия, както и че от кандидатите не се изисква да посочат имената и професионалната квалификация на своя персонал, отговорен за изпълнението на договора (т.е. даването на консултации и извършването на посредничество). Главен критерий за оценка на офертите е тяхната икономическа изгода, четем още в документацията.  

Обявлението за обществена поръчка и документацията за участие в процедурата е одобрено от Ивайло Калфин, вицепремиер и външен министър, и е с дата 3 февруари 2006 г.  

Припомняме, че в деня, в който приключи срокът за кандидатстване (18 февруари), външният министър Ивайло Калфин заяви по “Дарик-радио”, цитиран на сайта на МВнР, следното: “Най-вероятно процедурите във Франция, Германия и Швеция по ратифициране на договора ни за ЕС няма да могат да приключат преди мониторинговия доклад. Но засега няма основание да се притесняваме, че заради процедурни срокове някоя от страните няма да може да приключи ратификацията до края на годината.” 

Портал “Европа” припомня, че на 27 януари министър-председателят Сергей Станишев заяви: “Никоя държава не е заявявала, че има политически проблем за ратификация на присъединителния ни договор.” Според него с тези темпове процесът на ратификация на договора за присъединяване може да завърши до края на годината. ”Правителството полага добре планирани и целенасочени усилия за развитие на процеса на ратификация на договора от държавите на ЕС”, обясни тогава Станишев. 

В рамките на инициативата на Портал ЕВРОПА за мониторинг на ратификационния процес, ви припомняме и някои от реакциите до сега:  

- Дипломатически източник на Портал Европа във Френското външно министерство: “Доколкото зная, до момента никоя друга държава, кандидатствала за членство в ЕС и с подписан договор, не е използвала механизми, отиващи по-далеч от PR. Струва ми се, че държавите се приемат според своите постижения. Би било жалко, ако се избере чуждестранен, а не български консултант.”  

- Мадс Байер, ръководител на Секция в Департамента по външна политика на Министерството на външните работи на Дания: “Датското правителство не би искало да дава съвети на друга държава за това, дали да търси или да не търси посредничество на международни консултантски агенции или лобисти.” 

- Председателят на комисията по европейските въпроси в Бундестага Матиас Висман: "Мога само да препоръчам: концентрирайте силите си върху изпълнението на условията за присъединяване. Всичко друго не е важно." 

- Георг Шнецер, заместник-директор на Информационната служба на Федералното министерство на външните работи на Австрия: “От българското правителство зависи дали да вземе такова решение”. 

- Джакоб Нийстрьом, говорител на парламента на Швеция: “Едва ли” (... ратификацията би могла да бъде извършена по-бързо с такова посредничество, бел. ред.)

 

Екипът на Портал ЕВРОПА има готовност да публикува всички получени в редакцията коментари и становища, свързани с процеса на ратификация.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.