Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-02-2006

БЪЛГАРИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

„ Убийство на колела-дефицитите в българското правосъдие са пречка за България по пътя й към Европейския съюз.” Под това заглавие вестник “ Франкфуртер Алгемайне цайтунг , помества в последния си брой следната статия от публициста Михаел Мартенс:

При посещението си в България българският президент Георги Първанов съобщи на германските си събеседници за напредъка с реформата на инертната правосъдна система в България – нещо за което от седмици говорят всички български политици при посещенията си в чужбина. Бие на очи че Германия е важна цел на тази чаровна офанзива , на която  България даде ход в несигурността си дали ще бъде приета в Европейския съюз на първи януари 2007 година. През февруари на агитация в Берлин бяха вече  вътрешният министър Петков  външният министър Калфин , а през януари началото положи премиерът Станишев.

С оглед на очаквания за май доклад на европейската комисия, въз основа  на който при негативни преценки приемането на България би могло да се отложи с една година, всички искаха да демонстрират усилията на правителството за отстраняване на недъзи преди всичко в системата на правосъдието. Вътрешният министър Петков предаде на германския си колега Волфганг Шойбле куп огромна документация за  реформаторските стъпки на българското правителство. Ако се вярва на хартията страната е на добър път в, както се посочва в документацията: “ Борбата срещу корупцията на по-високите равнища на властта , политическата корупция , корупцията в централната и общинската администрация .В борбата срещу организираната престъпност се използват целенасочено всички ресурси на държавата.”

Такива или сходни прокламации правеха също и гостувалите напоследък в Германия български министри знаейки много добре, че тази картина отговаря само наполовина на истината . Който обаче, освен ако не е чуждестранен инвеститор с добри връзки и с необходимите дребни пари за подкупи ,  а обикновен простосмъртен българин попадне или дори е зависим от мелачката на българското правосъдие не би потвърдил непременно това което казват министрите. Към това се прибавя и продължаващата  години серия от  никога неразкрити поръчкови убийства. Последната жертва досега е Иван Тодоров – един “ оспорван бизнесмен”. Начинът по който бе извършено убийството дава повод за заключението ,, че има криминално сдружение , което предлага “ убийства на колела”.

Въпреки това България не трябва да се тревожи особено , че  евентуално може да се отложи  приемането й в Европейския съюз, тъй като за такова отлагане е необходимо съгласието на всички страни членки. Не е вероятно, обаче,  идните седмици да се сформира  евентуална антибългарска фаланга. Друга теоретична възможност да се предотврати приемането на България от първи януари 2007 предлага само още процесът  на ратифициране   в отделните страни членки . Ако само един от парламентите откаже ратификация  България не може да влезе в Европейския съюз. В действителност това обаче не е почти нищо повече от само игра на мисли – тъй като коя от страните в Европейския съюз би влязла в ролята на  бариера за  България ?



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.