Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-03-2006

ДЪРЖАВАТА САМА ПРЕЦЕНЯВА КАК ДА Й ПОМАГА ЧАСТНИЯТ СЕКТОР. ДНЕС СТАВА 1 МЕСЕЦ, ОТКАКТО ПРИКЛЮЧИ КАНДИДАТСТВАНЕТО ЗА ЛОБИСТИ НА МВНР

Днес 18 март става точно един месец, откакто приключи срокът за кандидатстване за обществената поръчка за лобисти и консултанти на МВНР. Портал ЕВРОПА първи съобщи за тази поръчка.

Генералният директор на разширяването в ЕК г-н Майкъл Лий коментира в специално интервю за Портал ЕВРОПА, че не е информиран за намерението на Външното министерство да ползва чуждестранни консултанти и лобисти, които “да ускорят” процеса на присъединяване на България към ЕС. 

Поръчката е обявена като ускорена. “Консултантските услуги” би трябвало да приключат до 1 ноември, но те все още не са започнали.

В понеделник вероятно ще стане ясно коя фирма е избрана, научи Портал ЕВРОПА от МВНР. От дипломатическото ведомство категорично отказаха да посочат името на фирмата, нито пък да разкрият кои са членовете на комисията, направила този избор.

По неофициална информация на Портал ЕВРОПА, избраната фирма е израелска. Наши източници посочват, че МВНР е готово да се съгласи да плати значително по-висока цена на консултантите, отколкото сумата, която се предполагаше. Съдружникът в авторитетната консултантска агенция BXL Consultig в Брюксел и бивш чешки еврокомисар Павел Теличка бе коментирал пред Портал ЕВРОПА в края на февруари, че една сума от 100 000 евро "му изглежда в стандартния обем" за такъв тип задача.

“Зависи от всяка държава да реши какъв вид... подкрепа й е необходима от частния сектор” – коментира Майкъл Лий, ръководител на отдела в ЕК, който на практика пише ключовия доклад за напредъка на България за членство.

Портал ЕВРОПА припомня, че редица чужди и наши експерти по европейска политика изразиха сериозни резерви спрямо тази обществена поръчка. Някои от тях дори се обявиха за нейното отменяне, с аргумент, че “това е най-доброто за българския данъкоплатец”.

“Има само един вид членство в ЕС” – обясни Майкъл Лий в отговор на въпрос на Портал ЕВРОПА както означава според него терминът “пълноправно членство”, използван от премиера Сергей Станишев в телевизионната му изява на 15 март. “Ако погледнете историята на Европейския съюз от самото й начало, няма друг тип членство”, допълни Майкъл Лий. В управленската програма на правителството терминът “пълноправно членство” също се използва на няколко места.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.