Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2006

"ЛИЦЕ ЗА КОНТАКТ"

English language summary also available.

Поради засиления интерес, поместваме отново текста, който пуснахме снощи в 20 часа:

Днес Портал ЕВРОПА говори лично с Шимон Шевес по телефона. Кой е той...?

В края на октомври 2003 година в бразилския град Сао Паоло израелският лобист Шимон Шевес и сегашният български премиер Сергей Станишев са се засекли на среща на Социалистическия Интернационал. Не за първи път България го търси за лобист – по време на кабинета Сакскобургготски опитват да му възложат събирането на иракския дълг.

Той се изявява и на други места на Балканите: Шевес е работил за предизборната кампания на левите в Румъния.

Шимон Шевес е името на човека, който е посочен в графа “Лице за контакт” на фирмата, която ще “оказва съдействие на страната при преговорите с Европейския съюз” – както се изрази днес от Брюксел външният министър Ивайло Калфин. Фирма, която е регистрирана на Британските Вирджински острови, и за която Калфин коментира този следобед, че “всичко е законно”.

В доклада на “Трансперънси интернешънъл” за корупцията в световен мащаб за 2006 година, е споменато името на лицето за контакт. В Global Corruption Report 2006 пише, че Шевес е бил признат за виновен по две дела за злоупотреба със служебно положение – че се е възползвал, че е шеф на премиерския кабинет, за да “промотира финансови интереси на приятелите си”. Сериозен конфликт на интереси и дебат по въпроса за поведението и етиката на държавните служители е предизвикал процесът.

Вестник "Ерусалим пост" твърди, че той е получавал по 20 000 долара на месец от "Казинос Аустрия". Самият Шевес пък твърдеше в миналото, че е работил като консултант на инвеститорите в "Оазис" в началния стадий на проекта.

Шимон Шевес е бивш генерален директор и началник на кабинета на израелския министър-председател в периода 92-95 г. “Г-н Шевес доведе партията до нейната първа изборна победа от 25 години, като директор на предизборната кампания и личен асистент на премиера Ицхак Рабин” – четем в сайта на компанията “Рабин, Шевес, Липкин-Шахак и Бъргер Инк”, чийто председател е той. В секцията за контакти е посочен същият имейл адрес, който днес е написан срещу “Лице за контакти” на тази обществена поръчка. Другият съдружник в тази фирма е Ювал Рабин, син на покойния премиер Ицхак Рабин.

Шевес, пише още в биографията, има “голям принос” за крупни инфраструктурни фирми в Израел. 6 години е работил в израелското Министерство на отбраната – контролирал е заселническите райони, регионите “национален приоритет” на Израел. От 95-а година Шевес е “бизнесмен, който предлага усилия за бизнес-развитие в недвижимите имоти и високите технологии”.

Шевес е членувал в директорските бордове на – Израелската самолетна индустрия, Израелската военна индустрия, Търговската банка и други.

Той е в ръководството и на “Сейфти Скуеър” - Alliance Security Products, Inc. една от малкото компании в САЩ, които имат лиценз от американското федерално правителство да внасят “продукция за защита”. Това е израелско-американска компания, която според уебсайта й, има “стратегически партньори от ЦРУ и ФБР. В секцията на сайта “За нас” фигурира отново името и на Ювал Рабин.

Шимон Шевес е държал реч в среща на Социалистическия интернационал през 2003 година в Рамала и Телавив, като член на Партията на труда. В тази среща са участвали също Ясер Арафат и членове на “Фатах”. Намираме името на Шевес в списъка на участниците в социалистическата сбирка.

През 2004 година вестник НОВИНАР пише: “Върховният съд в Израел осъди за измама началника на кабинета на бившия израелски премиер Ицхак Рабин Шимон Шевес, съобщи израелският вестник "Аарец". Шевес е съдружник в регистрираната в САЩ компания RSLB Partners, за която се твърди, че е била натоварена от българското финансово министерство да лобира пред американската администрация за връщане на иракския дълг към България в размер на 1,7 млрд. долара. Шевес е осъден заради използване на служебното си положение, за да придвижи сделка за доставка на военна техника. Делото се връща на окръжния съд, който трябва да произнесе присъдата. Шевес научил за решението на съда по време на бизнес пътуване в Букурещ. Той бил в Румъния във връзка с проведените наскоро избори за президент и парламент. През последната година Шевес ръководел изборната компания на управляващата Румънска социалдемократическа партия, която бе обвинена от опозицията за манипулации на изборите.”

През 2004 г. първа агенция БГНЕС съобщи: “Велчев нае фирма-лобист за дълга на Ирак към България”. Споменава се отново израелската лобистка фирма "RSLB Partners". В "RSLB Partnersс" работят израелци, повечето от които са заемали висши постове в администрацията в Тел Авив или са деца на видни политици – се казва в публикация на вестник СЕГА по същия повод.

Портал ЕВРОПА припомня, че когато Соломон Паси беше външен министър, две израелски фирми – “Транс САТ” и “Гилат”, бяха замесени в т.нар. “шпионски скандал” за сделката за сателитна телекомуникационна система за връзка между Министерството на външните работи и посолствата на България по света.

в 15 часа днес потърсихме Шимон Шевес, лице за контакт на фирма
I.J. International Inc. с регистрация на Британските Вирджински острови.

Обаждам ви се, понеже вашият телефон е посочен като лице за контакт по един договор, който вашата фирма е подписала с българското външно министерство.
- Да.
Искам да ви попитам за този договор...
- Хващате ме на път към летището. След малко взимам самолета. Сега не мога да говоря.
На каква стойност е договорът?
- Не искам да бъда груб... затова ще ви кажа: занимавам се с такъв тип неща, че изобщо не контактувам с журналисти.
В кои градове се намират трите европейски офиси на вашата фирма – което е едно от предварителните изисквания, обявени за обществената поръчка?
- (пауза) Желая ви лек ден.
Какъв е уебсайтът на компанията?
- Желая ви много приятен ден.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.