Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2006

“ТЯ НЕ ЗАЯВИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ЯСНА ПОЗИЦИЯ В КАКВА ПОСОКА СА ОЧАКВАНИЯТА ЗА КОНСТИТУЦИОННИ ПРОМЕНИ!” (КОМЕНТАРИТЕ)

БСП (ПО БТА): Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков определи като скандално поведението на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, която по думите му за три месеца не е намерила време да се срещне с временната комисия за промени в Конституцията и да заяви пред българския парламент ясна позиция в каква посока са очакванията за конституционните  промени. Това Миков каза днес в изявление пред журналисти в парламента. (И ПО ФОКУС): По думите на Миков, било много учудващо посещението й във Висшия съдебен съвет, където казала на магистратите, че трябва да се борят за независимостта си. “Ние никога не сме имали претенции към независимостта на съдебната власт”, категоричен бе червеният депутат. Според него, било отвъд допустимото да се получава нещо подобно в парламентарна република, каквато е България. "Ние много пъти сме я канили да заяви своята позиция тук в парламента, но тя все не намира време и се изказва на други места", категоричен бе Миков. Според Михаил Миков имало хора, които се опитвали да попречат на тези промени в Конституцията и да ги направят само “козметика”. ”Нито ЕС, нито България имат нужда от козметика”, бе категоричен Миков. Според него мнението на Кунева съвпада с това на Демократи за силна България, които били единствените, които не са приели промените в Конституцията във връзка със съдебната власт. Според председателя на парламентарната комисия по правни въпроси Янаки Стоилов (КБ) позицията им винаги е била последователна и тя е да се запази независимостта на съдебната система. “Промените в Конституцията не трябва да се ползват за алиби, за да се задейства предпазната клауза за влизането ни в ЕС”, каза още Стоилов. Утре ще има среща между ръководствата на всички парламентарни групи, за да се запознаят депутатите с думите на министър Кунева и да се постигне по-голяма яснота по случая.

МЕДИАПУЛ: Както писа Mediapool при гласуването на конституционните промени на 2 март, същия ден министър Кунева се е опитала да отложи разглеждането на текстовете заради получено предупредително писмо от еврокомисаря Бриджит Чернота. Според някои информации реакцията на еврокомисаря е била по сигнал на Демократи за силна България (ДСБ), които се бориха срещу намалените правомощия на ВСС, срещу изслушването и приемането от НС на докладите на тримата висши магистрати и правото на две трети от депутатите да освобождават предсрочно шефовете на двете върховни съдилища. (МЕДИАПУЛ)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.