Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-03-2006

ИСТИНАТА ЗА ШИМОН ШЕВЕС - "ЗАМРАЗЕНИЯТ ЛОБИСТ" НА МВНР

На Благовещение Портал ЕВРОПА изпрати до Външно министерство оригинала на присъдата срещу Шевес на иврит. Изпратихме писмото на 25.03.2007 в 19 часа.

Проучване на ПОРТАЛ ЕВРОПА за Шимон Шевес, предизвикано от съмненията в неговото добро име, появили се в българските медии, след като МВНР обяви резултатите от обществената поръчка за лобизъм, спечелена от фирма на Шевес:

За заинтересованите - ето един линк към публикация на иврит в израелските медии, посветена на г-н Шимон Шевес.

В периода 1992-1995 година Шимон Шевес е началник на кабинета на премиера Ицхак Рабин. В проучванията и анализите, които са правени след убийството на Рабин, се казва, че съратниците му са се разделяли на три групи. В първата, най-близки съратници, е Шимон Шевес. В тази си позиция той очевидно е имал огромно влияние. И съответно интереси. Още през 1994 година Шимон Шевес е заподозрян в опит да възпрепятства разследване. Позволявал си е обиди по отношение на други държавни служители, за което е бил критикуван от медиите, защото, когато един началник на кабинет прави подобни изявления, то те се възприемат като казани от самия премиер на държавата.

През 1999 година започва дело по обвинение, че е злоупотребил със служебно положение, за измама и подкуп. Шимон Шевес е обвинен, че възползвайки се от служебното си положение, е подпомагал бизнесмени, близки до него, да осъществяват проекти. В същото време Шевес се е опитвал да уреди оръжейна сделка на Израел с трета страна (заличена от публичните съдебни документи по съображения за сигурност, но за която журналистите твърдят, че е Тайван), както и посещение на президента на тази страна в Израел. В замяна на това той е щял да получи дял в компания, която е трябвало да бъде създадена в държавата Израел и съответно да получава печалби от сделките. Обвинението, отправено към Шевес,  е за опит за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение, тъй като се твърди, че е действал зад гърба на Ицхак Рабин. В съдебните документи се твърди, че много високопоставени лица от партията са били против осъществяването на подобна визита. Не са закъснели обвиненията, че той налага сделки със страни, с които Израел няма договорени отношения в областта на сигурността. По време на делото Шевес заявява, че ако Рабин е бил жив, той е щял да потвърди, че знае за всички действия на своя началник на кабинета и че ги подкрепя. 

През 2000 година съдът в Тел Авив осъжда Шевес  за злоупотреба със служебно положение за уреждане на международна сделка в областта на сигурността, която би обогатила много някои негови приятели. Осъден е на две години затвор, една година условна присъда и глоба от 50 000 шекела. Оправдан е по обвинението за злоупотреба със служебно положение в интерес на двама близки до него бизнесмени. Шевес е пуснат под гаранция, докато тече делото. След това обжалва решението във Върховния съд. В същото време обвинението обжалва оправдателната присъда по делото за подкуп от двамата бизнесмени. Върховният съд отхвърля обжалването от страна на държавата и подкрепя това на Шевес. През 2003 година всички обвинения към Шимон Шевес отпадат и той е оправдан от тричленен състав на Върховния съд. Гласуването е в съотношение 2:1.

Въпреки това държавата настоява за ново преразглеждане на делото с цел определяне на значението на термина ”злоупотреба със служебно положение”, т.е. злоупотреба с доверието. Постигнато е споразумение между съда и държавното обвинение, че при преразглеждане на делото, ако се стигне до доказване на вината на Шевес, обвинението няма да настоява за затвор. Така, през 2004 година, в деветчленен състав, Върховният съд на Израел произнася присъда над Шeвес,. Той е признат за виновен по обвинение за ”измама и злоупотреба с доверието”. Присъдата е Шевес да заплати глоба от 50 000 шекела. Съотношението този път е 8:1.

Обвинителят по делото казва тогава на репортерите: ”Съдът призна злоупотребата с доверие като основно и важно правило в борбата срещу корупцията и в установяването на норми за поведение на висши държавни служители”. Той допълва, че това е прецедент, който ще бъде използван при разследването на други случаи на злоупотреба със служебно положение срещу държавни служители и в същото време ще очертае рамката на понятието злоупотреба със служебно положение или злоупотреба с доверието.

Името на Шимон Шевес продължава да се споменава в Израел по повод на други дейности – например, че е консултирал австрийска банка, инвестирала в строителството на казино в Йерихон. В Израел казината са забранени.

Едва ли служителите в МВнР нямат данни за лицето Шимон Шевес. Достатъчно е било да се обърнат към своя говорител, работил известен брой години в мисията ни в Израел.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.