Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-04-2006

ОЛИ РЕН ПРЕД ЕВРОПАРЛАМЕНТА - ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ...

Оли Рен, април 2005, в реч пред Европейския парламент - „Искам да ви уверя, че ако Комисията отсъди, на базата на своя мониторинг, че или България, или Румъния са видимо неподготвени за членство, аз няма да се поколебая да препоръчам използването на оздравителните инструменти, включително клаузата, която ни позволява да отложим присъединяването с една година до 2008. Убеден съм, че почитаемите членове на парламента ще се съгласят с този подход. Така че очаквам с нетърпение редовния диалог с вас за изпълнението на ангажиментите, поети от България и Румъния. Както бе потвърдено от председателя Барозо и от председателя Борел в писмо миналата седмица, ние ще вземем сериозно предвид вашите гледни точки преди да излезем с каквато и да е препоръка в това отношение, в частност след оповестяването през ноември на нашия мониторингов доклад за напредъка на Румъния и България към членство.”

България и Румъния трябва да положат последни усилия, за да се присъединят към ЕС идната година, а не през 2008-ма. Това заяви пред Ройтерс преди дни еврокомисарят по разширяването Оли Рен . В интервюто той похвали подготовката на Румъния за членството, но призова България бързо да внесе поправките в Конституцията в областта на правосъдието, за да улесни ЕС в решението за срока и подробностите около присъединяването. Еврокомисарят се изказа по-оптимистично за Румъния и по-предпазливо за България, която изоставала в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Германският в. "Велт" коментира днес, че в доклада си през май ЕК смята да препоръча да бъдем приети в ЕС на 1 януари 2007 г. Вестникът отбелязва, че от България и Румъния ще бъде поискано да продължат с реформите. В противен случай ЕС може да намали финансовата си помощ за тях, съобщава Дарик Радио.

Вчера пък "Отворено общество" представи на Меглена Кунева доклад за напредъка на страната ни след критиките на ЕК.

Портал ЕВРОПА припомня, че това се прави вследствие на т.нар. Споразумение за гражданско наблюдение, което бе подписано от Институт “Отворено общество” и министъра по европейските въпроси М. Кунева през декември 2005 г. Има създаден Съвет от граждански организации към Министъра по европейските въпроси.

“Екон.БГ” пише: Има сериозен риск България да се присъедини към Европейския съюз, но с две предпазни клаузи - в областите "Правосъдие и вътрешен ред" и "Земеделие". Също като евроекспертите и българските са преценили, че изоставането по глава 24 е най-сериозно. По-скоро незпълнени остават 6 мерки, които могат да доведат до задействането на предпазната клауза в тази област. Това, както вече стана ясно, означава - решенията на българските съдии да не се признават в евросъюза.

Продължават да са съществени проблемите и в земеделието. Въпреки, че по-скоро неизпълнените мерки са само три, закъснението буди сериозно безпокойство. Осъществяването им изисква значителни финансови и човешки ресурси, а също и време. Заради забавянето на някои ключови реформи съществува риск от въвеждане на защитни мерки по вътрешния пазар. Което означава неспособност да се усвоят огромни суми, които ще дойдат от европейските фондове за субсидии за земеделските производители.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.