Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-04-2006

ЗА ПЪРВИ ПЪТ РУМЪНИЯ “НЕ ВЪРВИ В ПАКЕТ” С БЪЛГАРИЯ, КОМЕНТИРАТ РУМЪНСКИ ПОЛИТИЦИ

Шансовете на Румъния да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. са конкретни, но може да бъдат задействани предпазните клаузи в селскостопанската и ветеринарната област.

Това заяви снощи заместник-председателят на опозиционната румънска Социалдемократическа партия /СДП/ Титус Корлъцян, цитиран от агенция Медиафакс.

Корлъцян е сред румънските депутати, които са наблюдатели в Европейския парламент. В това си качество той присъства снощи на представянето на предварителната оценка за подготовката за членство на Румъния и България, която европейският комисар по разширяването Оли Рен направи пред Комисията по външни работи на Европейския парламент.

Румънският евронаблюдател посочи, че Оли Рен не е бил категоричен и си е запазил правото да представи заключенията в мониторинговия доклад на 16 май.

По думите на Титус Корлъцян от представянето на Оли Рен се е видяло, че вече има диференциация между България и Румъния, като оценка, отбелязва Медиафакс.

България е възприемана като имаща проблеми с поправките в конституцията в парламента, оставящи съмнение за независимостта на съдебната система, е посочил Титус Корлъцян.

Според него има вероятност в "нормалните" доклади, които Европейската комисия ще представи през октомври, да се препоръча прилагане на предпазна клауза за Румъния в земеделския и ветеринарния сектор.

Корлъцян каза още, че основното заключение от представянето на Оли Рен е, че политическата класа в Румъния трябва да бъде изключително сериозна, като е необходимо сериозно усилие, за да бъде осигурено присъединяването в определения срок.

Депутатът от управляващата Национално либерална партия /НЛП/ Тибериу Бърбулециу, който също присъства на снощното заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент, пък твърди, че ключовият доклад ще бъде този през есента, съобщава още агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Европейският комисар по разширяването Оли Рен уточни пред европейските депутати, че докладът, който наистина ще има значение за присъединяването на Румъния ще бъде този през есента, посочи Бърбулециу. От разговорите с Оли Рен разбрах, че макар докладът на Европейската комисия от 16 май да бъде като цяло оптимистичен, Румъния ще бъде наблюдавана непрекъснато до есента, каза още румънският депутат.

По думите на румънския народен представител европейският комисар по разширяването е уверил, че предпазната клауза може да бъде задействана само при възникването на големи проблеми, най-вече в борбата с корупцията и съдебната реформа.

За първи път се явява възможността Румъния да не бъде вече възприемана чрез термина "в пакет" с България, защото нашата страна постигна през последната година очевиден напредък, каза още Тибериу Бърбулециу, цитиран от Медиафакс.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.