Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-04-2006

ЕС СЕ ГОТВИ ДА ПРИЕМЕ ДВЕ ДЪРЖАВИ, ИЗПЪЛНЕНИ С МАФИЯ И КОРУПЦИЯ

Списание "Шпигел" излиза с тезата, че ЕС е в капан по отношение на присъединяването на двете балкански държави. Автор: Ханс-Юрген Шламп

Британецът-консерватор Джефри ван Орден не е привърженик на европейския клубен живот. Той е в Европарламента не за да се грижи за напредъка на Европа, а за да отстоява британските интереси. Към които сега се отнася и приемането на България и Румъния.

За което миналата седмица бившият бригаден генерал на нейно величество отново се застъпи горещо във външнополитическата комисия на Европейския парламент. Както призна, натъквайки се на отпор, напредъкът, постигнат от двете страни може да се интерпретира различно – за някои чашата е наполовина пълна, за други – наполовина празна.

В който момент се намеси говорителят на Зелените Даниел Кон-Бендит с думите – не става дума за празно или за пълно, решаващото е, че съдържанието е отровно.

Подобно е мнението и на някои европейски граждани, на депутати от различни фракции, както и на експерти от Комисията в Брюксел. Въпреки всичко двете проблемни държави България и Румъния най-вероятно ще бъдат приветствани като нови членки на Общността още след 8 месеца.

“Безумен виц” – стене социалдемократът Клаус Хенш. “Европа е в капан” – приглася му представителят на Христиансоциалния съюз Маркус Фербер. Тъй като в продължение на години никой не искаше в играта да му се падне Черния Петър на отрицанието, както парламентаристите, така и държавните и правителствените ръководители кимаха с одобрение на предложенията, поднасяни от еуфорично настроената към растежа Комисия. И сега – както казва Фербер – не можем да се измъкнем от това положение.

Докато еврокомисарят по разширяването Оли Рен постоянно изтъква напредъка на Румъния в борбата срещу корупцията и мафията, както и разследването срещу бившия министър-председател Адриан Настасе и други висши политици, оценявайки го като знак на надежда, резюмето за България изглежда съкрушително: борбата срещу проникналата до най-високите политически кръгове организирана престъпност не напредва. Мафиотските убийства през миналата година са 140, като властите са започнали разследвания само в някои от тях. Както твърдят западните наблюдатели – икономиката се контролира от групировки.

Кьолнската съдийка Сюзет Шустер се завърна от мисията си в България по поръка на Европейския съюз с будещ загриженост констатация: Правосъдната система е объркана, съдебната реформа е хаотична, доверието на гражданите в държавата е слабо, корупцията е широко разпространена.

Към това трябва да се добавят и изразените пред брюкселски депутати опасения от страна на служителите в европейската правна служба Юроджъст – че усилията им в борбата срещу тероризма, търговията с дрога, оръжия или деца ще се затруднят, при положение, че доносниците на престъпните банди получат достъп до всички документи. Хората, които някога са се занимавали с търговия с наркотици по поръчка на комунистическия държавен апарат, сега заемат ключови постове в полицията, правосъдието и политиката. При това положение ще се намесят и в използуването на тези 2 млрд. 300 млн. евро, които България ще получи през следващите три години във вид на субсидии от Брюксел.

За всякакви съображения и предупреждения вече е твърде късно. Миналата седмица правителството в Берлин – последно сред 25-те държави-членки на Европейския съюз – започна процедурата по ратификация на присъединителните договори на двете балкански държави. През есента трябва да се произнесат Бундестагът и Бундесратът. Германският правителствен говорител Улрих Вилхелм успокояващо увери, че нещата по отношение на присъединяването не са предрешени и, че федералното правителство критично ще провери напредъка в държавите. Така казват и в Брюксел. Но присъединяването е вече решено.

Някои от правителствата на 25-те държави-членки вече са го одобрили, съгласието си даде и Европейският парламент. Европейският съюз може евентуално да задържи двете нови страни още за една година отвън, но дори и за това в случая с Румъния ще е нужно мнозинство от две трети, а в случая с България – единодушно съгласие от страна на всички държавни и правителствени ръководители – до което няма да се стигне, за което грижа имат поляците, британците и други.

В средата на май Комисията официално ще предложи България и Румъния да бъдат приети в Европейския съюз на 1 януари 2007-ма година. От столиците се получават еднозначни сигнали – никое правителство не обмисля възражения.

“За да се предотврати най-лошото” християндемократът Елмар Брок, председател на външнополитическата комисия в Европейския парламент, вече работи за времето след приема: и след присъединяването в продължение на три години двете държави ще бъдат обект на наблюдение. И навсякъде, където не изпълняват европейските стандарти, ще бъдат частично ограничени – например що се отнася до членството им в правната служба Юроджъст, може също и да бъде ограничено правото им на глас в Европейския съвет.

Дали, обаче, хора като Брок биха могли да осигурят мнозинство за това? Тенденцията е друга: по-добре трагедията да приключи тихо и бързо – с приемането.
 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.