Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-04-2006

ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ОТГОВАРЯ НА ЛИБЕРАЛНИЯ АЛИАНС ПО АДРЕС НА БЪЛГАРСКОТО ЧЛЕНСТВО

* "Целта е да гарантираме на всички европейски граждани, че двете държави ще се присъединят към ЕС, когато изпълнят критериите" (Председателят външната комисия на ЕП)
* "Непосредствен мониторинг или стриктен надзор говори за дискриминация” (Анеми Нейтс, ALDE)


Остро изявление след дебата за напредъка на България и Румъния към членството в ЕС разпространи - както Портал ЕВРОПА първи съобщи - евродепутатът Елмар Брок – председател на Комисията по външни работи и член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) след вчерашния дебат за напредъка на България и Румъния към членството в ЕС.

“ЕП има право на контрол. Питането, което днес (вчера – бел. ред.) отправихме към Европейската комисия относно присъединяването на България и Румъния към ЕС, бе подкрепен от всички политически групи. Целта на въпросите не е да поставяме двете страни в система на дискриминация, а да гарантираме на всички европейски граждани, че двете държави ще се присъединят към ЕС, когато изпълнят критериите в Договора за присъединяване и когато приемат acquis communautaire.” – се казва в официалното изявление, с което Портал ЕВРОПА разполага.

Елмар Брок казва: “Не приемам обвиненията в анти-българско или анти-румънско отношение на Групата на ЕНП-ЕД. Именно моята група е тази, която желае да види двете страни да се присъединят към ЕС и да допринесат за неговата бъдеща стабилност и благоденствие.”

Елмар Брок е подчертал – четем още в безпрецедентно острото изявление – че Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) в ЕП трябва да спре “своята евтина и елементарна политическа игра, с която иска да стане по-популярен в България”.

В изявлението се казва още:

“Смехотворно е да се обвиняват групата на ЕНП-ЕД и българските наблюдатели в ЕП от десницата за отлагането на присъединяването на България в ЕС, при положение, че правителството проявява реални слабости в борбата срещу организираната престъпност, прането на пари и съдебната система. Именно българските евронаблюдатели от десницата и нашите партии – партньори в България са тези, които настояват, въпреки недостатъците на политиката, провеждана от сегашното правителство, да се спази срокът за приемане на 1 януари 2007 година.”

В заключение в изявлението на Елмар Брок се казва, че би било полезно, българските евронаблюдатели – представители на партиите от тройната управляваща у нас коалиция, “да дадат своя дял за ползотворен дебат тук. За да може да се навакса закъснението, правителството трябва да си направи домашната работа”. 

Портал ЕВРОПА припомня, че вчера – непосредствено преди важния за България дебат в присъствието на Оли Рен – парламентарната група в ЕП на Либералния Алианс (в който членуват българските партии НДСВ и ДПС) разпространи прес-съобщение, в което се заклеймяваше като “враждебен” тонът на въпросите към Оли Рен, подготвени от Елмар Брок, Джефри ван Орден и Пиер Московиси. Либерал-демократите привидяха опит на Европейската Народна партия “да постави под въпрос разширяването на ЕС”, за да “задоволи национални политически интереси”. В подкрепа на това мнение на групата на ALDE, бяха обширно цитирани Четин Казак (ДПС) и Станимир Илчев (НДСВ) – последният каза: “Десните сили в Европейския Парламент изненадващо за техните колеги от други групи са сипали една допълнителна горчива чаша за България и Румъния, използвайки затишието на Великденската ваканция”.

В интервю за Портал ЕВРОПА Анеми Нейтс (председателката на партията на либералите и бивш белгийски външен министър) не отрече, че изявлението на ALDE е било подготвено в сътрудничество с българите. Според нея “няма срамно за правителството”, ако влезем в ЕС със задействани защитни клаузи. По-късно по време на дебата Анеми Нейтс каза, че непосредственият мониторинг представлявал “стриктен надзор”, който “говори за дискриминация”.

В края на деня се получи и ново изявление на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. “Алиансът приветства конструктивния дух на днешния дебат в пленарната зала. ALDE винаги се е обявявал за навременното присъединяване на двете страни към ЕС и упорито критикува лицемерието и двойните стандарти сред политици, които казва едно, а правят друго.” – четем в изявлението.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.