Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-05-2006

ЕНП Е ВПЕЧАТЛЕНА ОТ НАПРЕДЪКА НА РУМЪНИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

  • ЕНП: "Румъния е готова да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г."
  • Търичану: "Корупцията в Румъния е намаляла"
  • ПЕС: "Не вярваме, че Румъния изпреварва България"

На снимката (от ляво на дясно): евродепутатът Милан Мон от Испания, докладчик на ЕНП-ЕД за Румъния, Емил Бок, председател на румънската Демократическа партия, Мария Капон, евронаблюдател от ДП, Паоло Ликандро, зам.-ген.-секретар на групата на ЕНП-ЕД, Кинга Гал, унгарски евродепутат, Мариан-Ян Маринеску, румънски евронаблюдател, Анка Бояджу - румънски министър на евроинтеграцията.

Румънският премиер Калин Попеску Търичану е казал, че би било нормално Европейската народна партия да отправи послание в подкрепа на приемането на Румъния през 2007 г., съобщи агенция "Ромпрес".

Търичану се е срещнал с делегация на евродепутати от ЕНП в Букурещ, водена от председателя на съвместния парламентарен комитет Румъния-ЕС Гуидо Подеста.

Търичану е изтъкнал доклада от края на миналата година на Европейската банка за възстановяване и развитие ЕБВР, според който нивото на корупцията в Румъния е спаднало. Според Търичану, това ще бъде отбелязано в мониторинговия доклад на Оли Рен на 16 май.

Гуидо Подеста е казал, че е впечатлен от напредъка, осъществен от Румъния, позовавайки се на това, което комисарят по разширяването Оли Рен заяви по отношение на добрия темп на реформи в Румъния.

Парламентаристите от ЕНП ще представят в Брюксел пред колегите си от парламентарната група на ЕПП-ЕД положителен доклад за напредъка на Румъния, в който ще се изразява подкрепа за присъединяването на страната през 2007 г. - заяви говорителят на делегацията Милан Мон, цитиран от "Ромпрес".

"Разбира се, трябва да изчакаме майския доклад на ЕК, но съдейки по предварителната оценка на Оли Рен, можем да сме сигурни, че Румъния е готова да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г., ако продължи с реформите", е казал Мон.

"Пожелахме да направим посещение в Румъния в този важен период за евроинтеграцията, за да можем по-добре да усетим колко добре вървят нещата, да обменим гледни точни с властите, както и с нашите приятели от Демократическата партия", е цитиран да казва Мон.

Портал ЕВРОПА припомня, че що се отнася до България, парламентарната група на ПЕС – Партията на европейските социалисти – извърши паралелен независим мониторинг на напредъка ни за присъединяване. В края на април екип от наблюдатели на ПЕС бе в България. Според заместник-председателя на групата на ПЕС Ян Маринус Вирсма, този доклад, който “съдържа наши собствени факти за напредъка”, е само за вътрешна употреба в групата на евросоциалистите и изводите от него няма да се оповестяват публично. “Паралелният мониторинг на ПЕС се прави, за да подпомогнем нашите другари от БСП; защитните клаузи не са знак за липса на активност у правителството ви”, поясни Вирсма. В интервю за Портал ЕВРОПА, Вирсма каза, че социалисти-наблюдатели извършват собствен паралелен мониторинг и в Румъния. “Не вярвам, че Румъния изпреварва България, двете страни в момента са на едно и също ниво”, категоричен бе Вирсма пред Портал ЕВРОПА.

(Rompress)

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.