Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-05-2006

“ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ХЕРАЛД ТРИБЮН”: ПОСЛЕДЕН ШАНС ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Винер Цайтунг: Процесът на разширяване на ЕС ще бъде замразен, докато не се приеме Европейската конституция, заяви Оли Рен.

Европейският комисар по разширяването на ЕС Оли Рен заяви в интервю за австрийския ежедневник “Винер Цайтунг”, че процесът на разширяването на ЕС ще бъде замразен докато не бъде приета Европейската конституция.

Оли Рен каза, че основна тема на предстоящата в събота срещата на външните министри на ЕС ще бъде бъдещето на Европа. Според него европейските лидери трябва да достигнат до единодушие за това, как трябва да изглежда бъдещата конституция. Настоящият проект за Европейска конституция отговаря напълно на интересите на Европа, каза Рен, като допълни, че за разлика от основния закон, Договорът от Ница предлага институционална рамка за 27-те страни-членки, към които се причисляват и България и Ръмъния, които се очаква да се присъединят през 2007 г. към общността.
Европейският комисар подчерта пред австрийския ежедневник, че Хърватия ще се присъедини към края на първото десетилетие на 21 век, когато се очаква да бъде открита подходяща институционална рамка за съюза. Попитан дали се запазва европейската перспектива пред Сърбия и Черна гора, Оли рен отговори, че пред страните от Западните Балкани винаги е съществувала подобна възможност, стига те да отговарят на изискванията за пълноправно членство. Въпреки това по думите на Рен двете страни са изправени пред различни предизвикателства. Докато Черна гора трябва да подобри държавния си апарат и администрация, Сърбия би могла да започне преговори за членство едва тогава, когато съдейства на Трибунала в Хага за разкриването и екстрадирането на обвинените във военни престъпления и геноцид бивши сръбски генерали.

Външните министри на страните-членки на ЕС ще се срещнат на 28 май в Австрия, за да се опитат да дадат последен шанс на общата Европейска конституция, пише в днешния си брой вестник “Интернешънъл Хералд Трибюн”. Година, след като холандските и френските граждани изразиха своето неодобрение за проекта за Европейска конституция чрез референдум, повечето от европейските лидери смятат, че трудно би могъл да се намери изход от създалата се ситуация. Според председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу до известна степен това се дължи на евроскептицизма, свързан с разширяването на Съюза.
ЕС предприе строги мерки по отношение на страните, които кандидатства за членство. Едва през октомври ще стане ясно дали Румъния и България ще могат да се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 година. До тогава двете страни трябва да положат повече усилия в борбата с организираната престъпност, пише “Интернешънъл Хералд Трибюн”.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.