Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-05-2006

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ПРЕМЕСТИ ОТ СТРАСБУРГ ЗАРАДИ ФРАНЦИЯ

По материали на Euobserver; заглавието е на редакцията.

Австрийският канцлер Волфганг Шусел предупреди председателя на Европейския парламент Жозеп Борел да не създава суматоха във връзка с двете седалища на европейския законодателен орган на срещата на върха на ЕС през юни.

Борел е натоварен от лидерите на политическите групи да повдигне въпроса пред лидерите на страните-членки на 16 и 17 юни в Брюксел.

Австрийското председателство обаче иска да избегне търкания по този въпрос с френския президент Жак Ширак.

“Австрийският канцлер каза много ясно на г-н Борел, че това е нещо, което не можем да променим”, каза пред “Файненшъл таймс” високопоставен европейски дипломат и добави, че шефът на парламента би постъпил “глупаво”, ако предизвика суматоха по този въпрос.

Темата е парлива заради скандала с размера на наемите, плащани на кметството в Страсбург, който избухна миналия месец.

“Чиста демагогия е да се казва, че ще се местим от Страсбург”, каза заместник-председателят на ЕП Жерар Онеста (французин, Зелена партия) пред EUobserver. “Франция няма да се съгласи да промени нищо”, допълни той и припомни, че за евентуална промяна на мястото на седалището на ЕП може да се вземе решение с единодушна подкрепа на 25-мата лидери.

Близо 170 000 души се подписаха в неотдавнашна петиция за това, ЕП да има само едно седалище. Тази петиция бе представена като модел на гражданска инициатива, както се предвижда в Европейската конституция. Според нейните разпоредби, европейските институции са длъжни да разглеждат какъвто и да е въпроси, стига той да бъде оформен като петиция и подписан от поне 1 милион души. 

Париж възприема седалището в Страсбург като символ на френско-германското сдобряване и като въпрос за своя национален престиж.

Разходите за това, че ЕП заседава и в Брюксел, и в Страсбург, възлизат на 200 милиона евро годишно. Официалното седалище на институцията е в Страсбург според Договора от Ница от 1992 г., ако тази клауза трябва да се премахне, в най-лошия случай това ще означава пълна ревизия на съдържанието на договора.

Междувременно лидерът на политическата група на десницата от ЕНП-ЕД, германецът Ханс-Герт Пьотеринг предупреди за потенциалното катастрофално отражение на скандала с наемите в Страсбург върху имиджа на Франция в ЕС. Особено след френското “не” на референдума за Евроконституция...

В коментар на Питър Сейн Лий Бери – автор в EuropeWorld – цитиран от Euobserver се казва: “Франция трябва да пусне парламента да си ходи”. Още навремето Страсбург никога не е бил достатъчно задоволително място за седалище на парламента – освен като символ, и понеже в началото парламентът не бе друго, освен демократично украшение на европейската торта, местонахождението му не беше от кой знае какво значение. Но първото правило на политиката е – да си там, където е “екшънът”.  “Нямаме нужда от това, седалището на ЕП да е в Страсбург, за да знаем, че Франция и Германия са помирени; както например тунелът под Ламанша няма за функция да ни напомня, че далеч по-дългата вражда между Франция и Великобритания вече не съществува – поне не официално”, се казва още в коментара. Според автора “поверяването на въпроса със седалището в Страсбург в ръцете на самия Европейски парламент би представлявало една малка стъпка за Парламента, но гигантска стъпка за европейската демокрация. И за здравия разум.”



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.