Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-05-2006

РЕШЕНИЕТО ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ БЕ ОТЛОЖЕНО

Обобщение от неформалната среща на външните министри на ЕС край Виена.

Мнозинството европейски външни министри се застъпиха за отлагане на дебата за европейската конституция – едва догодина ще бъде обсъждано решението на кризата в ЕС, възникнала след отрицателните референдуми във Франция и Холандия, съобщи АПА, цитирана от ФОКУС, след срещата на външните министри на ЕС, състояла се край Виена. Според българското дипломатическо ведомство, срещата е завършила без заключителни документи “заради неформалния си характер”.

Дебатът за конституционния договор ще бъде подновен едва след германското председателство на съюза – а то е от януари до юни 2007 г.

Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер съобщи, че в началото на 2007 г. ЕС възнамерява да възложи на германското председателство да изготви “проект” , който да очертае основните насоки за изход от кризата.

Като краен срок за решаване на проблема с Европейската конституция бе поставена от външните министри на ЕС 2009 година. Представителят на Люксембург и външен министър на страната Жан Аселборн се застъпи за обединяване на политическата воля, така че Европейската конституция да бъде приета най-късно до 2009г. Нито един от колегите на Аселборн не призова за обсъждане на въпроса след 2010 г., както и нито един от тях не отбеляза в изказванията си, че Европейската конституция е “мъртва”, отбелязва АПА, цитирана от ФОКУС.

EUOBSERVER цитира холандския външен министър Бернард Бот, според когото “Хората смятат, че преди 2009 трябва да има яснота дали ще има нов договор, или друг нов инструмент на масата”. Бот има предвид – дали “ще продължим с конституцията, или ни е необходим нов договор”, пояснява изданието.

Бот е категоричен, че Нидерландия няма да подлага отново конституционния договор за ратификация. На въпрос, дали този “нов договор” ще бъде наречен “конституция”, Бот отговори – “Не вярвам, че има смисъл да говорим за конституции.”

Холандският първи дипломат обяви пред журналисти още, “ще видите, че държавите, които вече са ратифицирали конституцията, ще окажат натиск върху Франция, Холандия, Великобритания и Полша, които нямат намерение да ратифицират този текст.”

Той подхвърли, че реформите в европейските институции могат да са съвсем минимални, например в промяна на броя членове на Европейската комисия и “тежестта” в гласуването на страните-членки – което, отбелязва EUOBSERVER – е нужно преди новите разширявания след тези с Румъния и България.

“Можем да продължим с настоящия Договор от Ница – без значение дали сме 28 или 30 (държави-членки)”, заключи Бернард Бот. 
 
EUOBSERVER цитира висши дипломати, според които “няма шанс” за зелена светлина пред амбициозния план на Европейската комисия за прехвърляне на повече правомощия на европейско ниво в сферите на правосъдието и борбата с престъпността. Най-яростно се противопоставят на този план Германия и Ирландия.

Българският външен министър Ивайло Калфин също участва в неформалната среща в абатството Клостернойбург. От прес-службата на МВнР съобщиха:

“През първия ден бяха обсъдени резултатите от националните дебати по бъдещето на Европа и основните въпроси, предмет на загриженост от страна на европейската общественост. Министрите се спряха и на проблемите около ратификацията на Европейската конституция, на спазването на принципа на субсидиарността, както и на отделни аспекти на бъдещото разширяване на Европейския съюз, в частност свързани с неговото финансиране, с нерешените институционални въпроси и необходимостта за по-ефективно информиране на общественото мнение за ползите от процеса. По време на работната си вечеря министрите обсъдиха темата за ефективността и единството на външната политика на Съюза, както и положението след референдума в Черна гора и развитието на обстановката в Иран. Сесията на втория ден беше посветена на подготовката на предстоящия на 15 и 16 юни т.г. Европейски съвет. В рамките на срещата министър Калфин проведе редица двустранни разговори във връзка с последния Мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България и с очакванията за свързаните с доклада заключения на предстоящия Европейски съвет.”



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.