Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2006

ЕС ЗАТЯГА КРИТЕРИИТЕ ЗА СЛЕДВАЩА ВЪЛНА НА ПРИЕМ В СЪЮЗА

Ивайло Калфин: Няма индикации за разделянето на България и Румъния

Двайсет и петте членки на Европейския съюз са готови да затегнат условията за присъединяване към ЕС, като поставят ударението върху способността на съюза да приобщава нови членове, съобщи в неделя АФП в коментар на проведената край Виена неофициална среща на външните министри на Евросъюза.

Това на практика означава, че след приемането на България и Румъния през 2007 или 2008 г. няма да има ново разширяване, преди да се намери разрешение на институционната безизходица, предизвикана от френското и холандското "не" на референдума за европейската конституция, допълва агенцията.

Комисарят по разширяването Оли Рен наблегна миналата седмица на необходимостта да се реформират европейските институции преди следващото разширяване.

“Колкото до обещанието за приемане - без да е посочен срок - дадено на балканските страни, 25-те уверяват, че ще го спазят въпреки всичко. Посланието, което трябва да се изпрати, е, че ние спазваме обещанията си, но също, че сме много стриктни по критериите”, заяви холандският министър на външните работи Бен Бот.

В коментар пред БНР в неделя българският външен министър Ивайло Калфин заяви от Виена, че в Европейската комисия и сред страните-членки няма нагласи за разделянето на България от Румъния.

Калфин информира още, че на предстоящия Европейски съвет на 15 и 16 юни държавните и правителствени ръководители ще приемат специален текст, свързан с мониторинговия доклад за България и Румъния и добави:

“Надявам се и мисля, че има основание, работим много активно в момента този ден да бъде по-определящ, по-ангажиращ по отношение на датата в сравнение с текста в доклада. Разбира се, не трябва да очакваме, че ще отпаднат изискванията ние да си довършим работата по тези важни проблеми, които са ни посочили в доклада,” уточни министър Калфин.

“Нямам досега никакви индикации, мисля, че тази възможност бихме могли да обсъдим за разделяне на България и Румъния”, заяви той.

“Аз мисля, че не трябва да се търси такъв сценарий по принцип и очаквам решенията, които ще се вземат на съвета, както и съвместно изработения с коалицията план за действие до края на годината да послужат и като значителен стимул за България да довърши поетите ангажименти като ясен знак за тези страни, които остава да ратифицират договора ни за членство”, каза още външният министър.

Сред срещата край Виена председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че Комисията е за присъединяването на България и Румъния на 1 януари 2007 г.

България и Румъния трябва да се присъединят към ЕС навреме, заяви Барозу.

Според него въпреки опасенията от страна на европейците, желанието за навременно присъединяване на двете страни е налице и оттук нататък зависи единствено от тях да изпълнят препоръките от доклада на ЕК от 16 май. Барозу каза още, че двете страни са поели ангажимент това да стане и ЕК застава твърдо зад тях.

АФП припомня, че през 1993 г. в Копенхаген ЕС определи три критерия, които кандидатките трябва да изпълнят, за да станат членки на ЕС: политически критерии (демокрация, правова държава, човешки права, зачитане на малцинствата), икономически критерии (функционираща пазарна икономика) и приемането на европейските правила. Вече се очертава и критерият за "способността на ЕС да приобщава" нови членки.

Според Оли Рен способността да приобщава се определя от два важни фактора: трансформирането на кандидатките в държави, достойни да станат членки, и развитието институциите на ЕС, т.е. реформирането на европейските институции.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.