Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-06-2006

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ХОЛАНДИЯ ИСКА ЯСНОТА: КОЙ КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ В ЕВРОПА

  • 1 юни: една година, откакто 61.6% от холандските граждани отхвърлиха с референдум Евроконституцията.
  • Холандският премиер Балкененде ще се опита да предотврати втори референдум на евентуален коригиран текст на конституционния договор.

По предложение на външния министър Бернард Бот и министъра по европейските въпроси Ацо Николай, правителството на Холандия прие да изпрати писмо до Камарата на представителите на тема – “Работеща Европа” е това, което правителството се стреми да постигне по време на настоящия период на разсъждение за бъдещето на ЕС.

Посланикът на Холандия в София Вилем ван Ее предостави специално на Портал ЕВРОПА информация за правителствената позиция на своята страна спрямо разширяването на ЕС и в частност приемането на България и Румъния в ЕС.

Холандското правителство изпрати писмото на 19 май.

В него се казва:

Правителството чувства, че сега не е времето за дебат за институционална промяна; по-скоро сега трябва да се концентрираме върху постигането на конкретни резултати в области, в които обществото очаква това от нас – като икономически растеж, заетост, сигурност и енергетика. Също така се нуждаем от фундаментален дебат за бъдещото разширяване на Съюза. През последните години, в тази област бяха предприети редица големи стъпки, като например споразумението за многогодишен бюджет. Повече трябва да се направи през следващите години.

Правителството би искало да види едно по-критично проучване по въпросите за това, кой какво трябва да прави в Европа. Въпросите, които следва да се разглеждат единствено на европейско ниво, трябва да бъдат разглеждани само там, в противен случай би трябвало да бъдат оставени за решаване от отделните страни-членки. Наред с това, правителството формулира специфични предложения за по-прозрачен процес на вземане на решения в Брюксел.

В писмото си до парламента, холандското правителство разглежда действията, предприети от началото на периода на разсъждение, обявен след отрицателните референдуми за Европейската конституция във Франция и Холандия миналата година. Писмото също така служи като основа на холандския принос към провеждащия се в момента дебат за бъдещето на Европа.

През последните години, множество доклади за Холандия и за ЕС бяха изготвени от редица официални институции в страната, сред които Държавния съвет и Консултативния съвет по международни въпроси. След холандското “не” на референдума, правителството на страната започна он-лайн проучване, за да установи какво очакват и желаят гражданите на кралството от Европа. В проучването мнения са дали близо 100 000 граждани на Нидерландия. Сайтът е www.nederlandineuropa.nl. (на него можете да видите пълните резултати от сондажа – бел. на Портал ЕВРОПА).

Проучването е проведено от независимата агенция Anker Solutions и резултатите му очертават едновременно положителна и критична картина на общественото мнение в Холандия спрямо Съюза: гражданите са загрижени за собственото си бъдеще и ролята на европейското партньорство върху неговото формиране. Но същевременно холандците са готови да споделят идеите си за бъдещето на Нидерландия в Европа. Подкрепата за холандското членство в ЕС остава висока, но тази подкрепа не е безусловна. Хората са критични спрямо бъдещото разширяване на ЕС, същевременно обаче тази позиция става по-нюансирана, ако ЕС стриктно се придържа към условията за присъединяване на нови държави-членки. Като цяло темпото на интеграцията се възприема като твърде бързо, въпреки че много респонденти се обявяват за по-интензивно сътрудничество в области като политиката за даване на убежище, противодействие на тероризма, опазване на околната среда и енергетиката.

Според правителството, бъдещето на Нидерландия е неотменимо свързано с ЕС. Това беше вярно преди, и остава в сила и след миналогодишния референдум, подчертава кабинетът. Правителството не възнамерява да подлага повторно на референдум Европейската конституция. Същевременно то поддържа продължаването на периода на разсъждение, за да продължи дебата с холандското обществено мнение и да подобри функционирането на Съюза. Европейският съюз е необходим за решаването на безброй проблеми, но това не означава, че европейската интеграция няма своите неясноти и притеснения, и че тази интеграция няма да се нуждае от бъдещи инвестиции. Дискусията за поправки в съществуващите европейски договори би трябвало да бъде подновена едва след като Холандия осмисли по-добре как да продължи напред. За момента, правителството възнамерява да направи всичко, на което е способно, за да подобри дейността, функционирането и комуникационните възможности на Европейския съюз – завършва писмото на правителството в Холандия до парламента на страната.

Общи факти от сондажа, обобщени от Портал ЕВРОПА:

  • 65% - “членството на Холандия в ЕС е добро нещо”. (Бележка: това е с 6% по-малко от отчетеното в пролетния “Евробарометър”.)
  • 53% - “промените в ЕС се извършват твърде бързо”
  • 21% - “много добре сме информирани за това, което става в ЕС”
  • 65% - “съществуващите договори в ЕС трябва да бъдат ревизирани” (Според 50% това може да стане чрез Европейска конституция, според 42% обаче Европейският съюз не се нуждае от конституция)

Нагласи към разширяването като цяло

  • 75% - “нови страни-членки трябва да бъдат приемани в ЕС, само ако отговарят на всички критерии за членство”
  • 44% - “нови страни-членки трябва да бъдат приемани в ЕС, само ако отговарят на допълнително въведени критерии за членство” (например продължителен пробен период, в който кандидатките да докажат, че действително изпълняват критериите)
  • 90% - “не трябва да се позволява приемането в ЕС на страни, които не изпълняват критериите”
  • 48% - “ЕС е достатъчно голям, само западноевропейски държави като Норвегия и Швейцария трябва да бъдат присъединени”

Да се присъединят ли следните държави към ЕС:

  • Хърватия - 35% - “да”, 51% - “не”
  • България - 35% - “да”, 51% - “не”
  • Румъния - 30% - “да”, 55% - “не”
  • Македония - 27% - “да”, 55% - “не”
  • Босна и Херцеговина - 25% - “да”, 59% - “не”
  • Сърбия и Черна гора - 23% - “да”, 26% - “не”
  • Украйна - 20% - “да”, 64% - “не”
  • Турция - 22% - “да”, 68% - “не”

В сондажа се обобщава, че 52% от анкетираните се противопоставят на предложението, на Турция да бъде дадена възможност да се присъедини към ЕС в момента, в който покрие критериите за членство. 37% от респондентите подкрепят тази теза. Според гражданите на Холандия, основните пречки за турското членство са ниският жизнен стандарт, голямата численост на населението и “ислямската култура” на тази страна. Малцина приемат като плюсове за турската кандидатура геополитическата й важност и големият пазар на потребление.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.