Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2006

СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ-ЦАР , БИЗНЕСМЕН , ПОЛИТИК

“Цар , бизнесмен , политик –Симеон Сакскобурготски винаги е бил любимец на поклонниците на съзаклятнически теории”- под това заглавие Франкфуртер Алгемайне Цайтунг помества в днешния си брой следния материал:

Бившият български министър-председател Сакскобургготски, за когото италианското радио съобщи  , че бил замесен в афера около Виктор Емануил Савойски , бе като дете  през  втората световна война за кратко време  също и цар Симеон 2. Кулминацията на политическата си кариера в България той достига през юни 2001 , когато неговото основано само два месеца преди това Национално движение спечели в парламентарните избори от раз половината депутатски места. В триумфална предизборна борба , завърналият се от изгнание в Испания бивш монарх обеща че в разстояние на 800 дни жизненото равнище на българите щяло значително да се вдигне. В очите на повечето българи неговото правителство обаче не успя да постигне това. На парламентарните избори миналата година “ царската партия” понесе значителни загуби. Тя обаче продължава да е в управлението  като младши партньор в правителствената коалиция на социалистите. Сакскобургготски е внук на Фердинанд Първи и на Борис Трети. Неговият дядо , роден през 1861 година във Виена , починал през 1948 в Кобург беше княз на България от 1887  и цар от от 1908 до абдикирането си през 1918.

Избран за български княз той искаше срещу възраженията на Бисмарк и Александър Трети да създаде една Велика България със столица Истанбул , който през първата балканска война 1912/13 година бе атакуван от български войници. За Борис Трети бащата на Симеон , в България с говори често и до днес .Неговата смърт, малко след лошо преминало посещение  при Адолф Хитлер  през август 1943 , се обяснява с това че Борис Трети бил отровен по заповед на германския диктатор.

Противниците на Симеон обясняваха неговото завръщане през 2001 година , след десетилетна емиграция често също и със съзаклятнически теории и подозрения , за които и до днес липсват  доказателства.  Така между другото се говори , че  Сакскобургготски бил “ внесен “ от намиращите се тогава в опозиция социалисти за да сложи край на прозападната реформаторска политика на страната. Други пък твърдят че родения през 1937 година Сакскобургготски  навремето като бизнесмен в Испания големи дългове и само по финансови причини бил заинтересован от властта в България.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.