Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-06-2006

ПРОУЧВАНЕ ЗА КАПАЦИТЕТА НА БИЗНЕСА И НПО-СЕКТОРА ЗА РАБОТА С ЕВРОФОНДОВЕТЕ

ПРООН България: неправителственият и частният сектор са само отчасти готови за участие в структурните фондове. Слабият капацитет на бизнеса и НПО в тях се комбинира със слаб капацитет и на местните власти. Първият риск е парите да не бъдат усвоени. Вторият риск е те да бъдат похарчени неефективно.

Пограмата на ООН за развитие оповестява проучване за готовността и капацитета на бизнеса и неправителствения сектор за усвояване на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз и за ефективна работа със средствата: готови ли сме за фондовете?

Оценката се базира на проучване сред 419 неправителствени организации и 474 компании от цялата страна. Проучването разкрива набор от пречки за пълноценното усвояване на средствата от европейските фондове.

Основните проблеми произтичат от нереалистични очаквания, трудности по осигуряване на финансиране и съфинансиране, различия в капацитета на актьорите, неадекватна комуникация, неефективност на предлаганото досега обучение, липса на дългосрочна визия за развитие. Всички НПО искат да участват в усвояването на структурните фондове, като 74 % от тях искат да го правят много активно, докато желанието на бизнеса е по-умерено – 37 % очакват много активно участие.

На фона на това силно желание неправителственият и частният сектор са само отчасти готови за участие в структурните фондове. В регионален план най-ограничен е капацитетът в най-слабо развитите райони, които имат най-голяма нужда от подкрепа за развитие и са потенциално най-избираеми за интервенции на структурните фондове.

Слабият капацитет на бизнеса и НПО в тях се комбинира със слаб капацитет и на местните власти, сочи проучването. Ако не бъдат взети мерки, тези проблеми ще създават сериозни рискове пред участието на България в структурната и регионална политика на ЕС. Това означава пропускане на възможностите за бързо сближаване на равнището на развитие и жизнения стандарт със страните-членки на Европейския съюз.

Структурните фондове са възможност - как тя ще бъде използвана зависи от националния капацитет. Използването на средствата от структурните фондове и кохезионния фонд крият рискове. Първият риск е парите да не бъдат усвоени. Вторият риск е те да бъдат похарчени неефективно, т.е. финансираните с тях действия да не постигнат желания резултат. На трето място, въпросите на структурните фондове са винаги много “политически” и могат да доведат до конфликти между заинтересованите (участниците във формулирането и прилагането на подкрепяните от структурните фондове политики и програми и адресатите на тези политики и програми).

Представителството на ПРООН съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството проведе проучването на неправителствените организации и бизнеса за работа с фондовете на Европейския съюз. Това проучване е част от поредица от три експертни изследвания, които ПРООН България ще оповести в следващите седмици.

Второто представлява сравнителен анализ на опита на две стари и две нови държави-членки на ЕС (Португалия, Ирландия, Полша и Чешката република) и съществуващия опит в България в прилагането на партньорския принцип за планиране и усвояване на структурните фондове.

Третото изследване представлява актуализирана оценка на административния капацитет на 209 български общини и 28 области за участие в планирането и усвояването на структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС.

В изследванията, както и в експертните обсъждания на частичните резултати и на окончателните варианти на трите доклада участваха представители на държавната администрация и неправителствения сектор, които са пряко ангажирани или участват в работните групи по създаването на шестте оперативни програми и на Националната стратегическа референтна рамка – основният стратегически документ за участие на страната в европейските фондове.

ПРООН e глобалната мрежа на ООН за развитие, която се застъпва за промяна и осъществява контакти между държавите и източниците на знания, опит и ресурси, с цел да помага на хората да градят по-добър живот. Основните задачи на развитието, които си поставя ПРООН в България, са намаляване на бедността, повишаване качеството на живота и подкрепа за онези форми на управление, които осигуряват устойчиво развитие.

Пълният текст на доклада можете да прочетете тук.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.