Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-07-2006

ЛИБЕРАЛНИЯТ АЛИАНС ОТКАЗВА ДА КОМЕНТИРА ФИЛОСОФИЯТА НА АХМЕД ДОГАН ЗА ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ

Председателят на ALDE (Групата на либералите и демократите) в ЕП Греъм Уотсън отказа да коментира терминологията на Ахмед Доган за обръча от фирми.

Още на 1 април, когато Ахмед Доган произнесе реч пред годишния конгрес на Движението за права и свободи, което е член на Либералния алианс, Портал ЕВРОПА разпространи речта му сред евродепутатите на английски език.

Предположихме, че философско-политическите размишления на лидера на ДПС са част от постулатите на европейските либерали и демократи, ето защо отправихме поредица концептуални въпроси (виж карето) до ръководството на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент.

Припомняме, че ДПС и НДСВ като български партии, членуват в Либералния алианс.

Изпратихме нашите въпроси до ALDE през април, първоначално до заместник-председателката Анеми Нейтс.

Тя се съгласи да ни отговори след майския мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България. След това обаче от секретариата на Анеми Нейтс казаха за Портал ЕВРОПА, че на г-жа Нейтс не й било присъщо да коментира въпроси от битието на партиите-членки.

Портал ЕВРОПА препрати своите въпроси до председателя Греъм Уотсън. Едва преди няколко дни получихме следния отговор:

Няма да коментирам нито един от вашите въпроси, понеже мисля, че тази тема вече беше дискутирана в дълбочина. Вярвам, че естественият завършек на тази дискусия ще бъде законодателната инициатива на Движението за права и свободи – за създаване на правни правила, гарантиращи прозрачност на финансирането на партиите. Европейските либерали и демократи са в челните редици на борбата срещу корупцията. Аз приветствам усилията на нашата партия – сестра за въвеждане на това законодателство, което ще приближи България до най-високите европейски стандарти в тази област. Надявам се, че това е достатъчно” – пише до Портал ЕВРОПА лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европарламента Греъм Уотсън.

Г-н Уотсън допълва, че е “мистерия” защо неговото писмо по електронната поща е дошло при нас с такова закъснение – той твърди, че е го е изпратил още в началото на юни. Портал ЕВРОПА го запита на коя точно дата, но отговор на този въпрос не беше даден.

Портал ЕВРОПА запита Греъм Уотсън за механизма, по който се извършва приемането на партиите в Алианса на либералите и демократите в Европа, дали се налага лобиране и под каква форма.

По повод на т.нар. “Савойска афера” отправихме към председателя на ALDE също така и въпроса, допускат ли либерално-демократичните норми на поведение, министър-председателите да пътуват със самолети на чужди бизнесмени, без да описват това в годишните си имуществени декларации.

Греъм Уотсън не отговори и на тези въпроси на Портал ЕВРОПА. 

Въпроси на Портал ЕВРОПА във връзка с речта на Ахмед Доган на 1 април 2006 г. пред актива на ДПС.

1. Как разбирате термина “обръчи от фирми”, използван от г-н Доган?

2. Терминът “обръч” и концепцията за “обръчи от фирми” част от философията на европейските либерали и демократи ли са?

3. Вие, европейските либерали, съгласни ли сте, че е нормално политическите партии да имат “обръчи от фирми” като легитимна част от тяхната политическа дейност?

4. Според политически наблюдатели, г-н Доган е направил опит чрез тази своя реч да даде академично обяснение на феномена “обръчи от фирми”, представяйки го за положителна алтернатива на олигархията. Съгласни ли сте с това?

5. Съгласни ли са европейските либерали и демократи с разсъждението на г-н Доган, че “Европейските представители открито и агресивно лобират за собствените си бизнес структури, докато българските компании са оставени с “честта” да бъдат възможните подизпълнители”?

6. Споделят ли европейските либерали идеята, изразена от г-н Доган, за “необходимостта от модерен и умерен (в смисъл на “просветен”) български национализъм в рамките на Европейската общност... модерният умерен национализъм се поражда от простата функция на миналото в стратегическа програма за развитието на България в ЕС.”

7. Информирани ли са европейските либерали за някакви злоупотреби с европейски фондове в България, в частност грантове по ИСПА, от страна на фирми, свързани с ДПС? Ако да, каква е реакцията ви по въпроса?

Източници на Портал ЕВРОПА в Брюксел и Страсбург смятат, че Либералният алианс е бил потресен от тезите на Ахмед Доган през април – само месец преди ключовия доклад на ЕК, който трябваше да препоръча присъединителната ни дата за членство. Източниците ни твърдят, че от ALDE дискретно са настояли пред Ахмед Доган да се демонстрира активна воля за “игра по правилата”, с което да се направи опит за туширане на скандала, който уронвал престижа на самия Либерален алианс. 

Преди два дни Световният корупционен барометър 2005 на “Прозрачност без граници” отчете за България, че политическите партии са най-корумпираните у нас и дори изпреварват съдилищата и митниците. “Ако можехте да елиминирате корупцията в някои от посочените институции, коя от тях бихте избрали на първо място?” – питат социолозите в Световен корупционен барометър 2005 на “Трансперънси интернешънъл”. Отговорът, събрал най-много проценти, 20.2%, е – “Политическите партии”. Следват – “Съдилища” и “Митници”. Председателят на Сметната палата Валери Димитров предложи на антикорупционна конференция, цитиран от пресата,  към ведомството му да се създаде специално звено с разследващи функции, което да следи т.нар. “черни каси” на партиите. Промяната може да стане със законодателна промяна, поясни той. Председателят на Сметната палата призова за обмисляне на варианта, дали да се криминализира тайното финансиране на партиите.

Припомняме, че около изслушването на 26 април на комисаря Оли Рен в Европейския парламент за готовността ни за членство, ALDE обвини председателя на Комисията по външни работи Елмар Брок (ЕНП) във “враждебност” спрямо България и Румъния. Греъм Уотсън бе казал, че ЕНП се опитва “да задоволи национални политически интереси”, предопределяйки хода на дискусията между Оли Рен и евродепутатите.

Тогава евронаблюдателят от НДСВ Станимир Илчев бе казал, че десните сили в ЕП са “сипали една допълнителна горчива чаша за България и Румъния, използвайки затишието на Великденската ваканция". Евронаблюдателят от ДПС Четин Казак обяви ALDE за “най-последователната и единна група в ЕП в своята безрезервна подкрепа към членството на България”.

Пред Портал ЕВРОПА българският евронаблюдател Димитър Абаджиев съзря в демарша на европейските либерали и демократи "неуспешна игра на управляващите в България партии. Тази игра е безполезна."
 
Коментарът на Елмар Брок беше: “ALDE трябва да спре своята евтина и елементарна политическа игра, с която иска да стане по-популярен в България”.

Дни преди това зам.-председателката на ALDE Анеми Нейтс коментира, че “няма срамно за правителството”, ако влезем в ЕС със задействани защитни клаузи.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.