Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-07-2006

БЪЛГАРСКИТЕ РОМИ ЩЕ СТАВАТ "TRAVELERS" /КОМЕНТАР/

В отговор на последните събития по ромските жилищни условия, Портал ЕВРОПА помества коментара на експерта по социалните въпроси в Европейския институт Пенка Василева:

„...Прокълнат народ във вселената
дири майка-утроба.”
Безсмъртие (Космична любов), Сали Ибрахим

Доживяхме да чуем, а скоро сигурно ще видим резултатите от последната инициатива на българското правителство за дълготрайното решаване на жилищните проблеми на ромите.

Нашите роми ще стават „travelers” (разбирайте, номади) като своите събратя в Ирландия. И докато номадите в Ирландия са около 25 000, то нашите роми по официална статистика са поне 10 пъти повече.

Голямо движение ще падне.

Ще се започне с ромите от  столичните квартали ”Баталова воденица” и "Захарна фабрика", както вчера реши правителството след проведена нарочна работна междуинституционална среща по инициатива на министър-председателя Сергей Станишев.

Нашите номади ще бъдат настанени в каравани или фургони, както съобщи секретарят на Столичната община Росен Желязков, докато бъдат изградени нови временни жилища до 2-3 месеца.

По всяка вероятност жилищата ще бъдат на колела, за да могат ромите безпроблемно да бъдат местени от квартал в квартал, оттам от град в град, от град в село, а накрая от селото в гората или изоставената мина.

Поне опитът със софийския боклук предполага подобен туристически маршрут. Привилегията на такова жилище ще имат само ромите с адресна регистрация преди 1996 г. Останалите обитатели на гетата ще трябва да се върнат по родните си места, където социалното министерство се ангажира да им осигури работа.

А жилища?

Междувременно главата на Бойко Борисов се подпали от новината за нов катун на пъпа на столицата, зад Театър „София”. Няма страшно, социалното министерство е насреща. То ще закупи още жилища на колела и за ромите без адресна регистрация.

Но всъщност колко точно са те?

В този смисъл държавата готви ново безумно начинание, в което нито една друга европейска държава с ромско население не е успяла. Планира се преброяване на ромите. Най-накрая ще разберем точния им брой, без значение кой как се самоопределя. Определящ фактор сигурно ще бъде цветът на кожата, културата и бита. Ще се започне с тези, които са дошли в София преди 1996 г. и са в заварено положение от Закона за общинската собственост, имат адресна регистрация и са плащали сметките си за комунални разходи.

Поуката от тази ромска история на колела е, че след многогодишните усилия за усядане на ромите по време на социализма, ромите отново тръгват на път, така както е било векове наред.

А пътищата към Европейския съюз са еднопосочни.

Пенка Василева,
експерт по социалните въпроси във Фондация "Европейски институт"

Портал ЕВРОПА припомня: (3 юли, news.bg) Няма да допусна повече катуни в София, заяви столичният кмет Бойко Борисов след продължилата почти два часа среща със социалния министър Емилия Масларова по повод проблема с ромските гета в София. Той каза още, че ако не е било ултимативното писмо от ЕС, получено в Столична община, решението на Върховния административен съд за изселване на ромите е щяло да бъде изпълнено.

27000 крайно нуждаещи се от години чакат за жилища, подчерта Бойко Борисов и уточни, че за тази година са дадени малко над 100 жилища. Можем да отпуснем няколко терена за построяване на жилища за ромите, регистрирани до 1996 година, каза още кметът. За това са се договорили днес с Министерството на труда и социалната политика. За целта отделно Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска 300 000 лева. На въпроса на news.bg къде се намират терените, които Столична община ще отпусне за построяване на ромските жилища Борисов заяви: „Вече сме изстрадали със съобщаването на терени”, но не съобщи местата. До 19 август трябва да се приеме и Законът за етажната собственост, каза от своя страна социалният министър Емилия Масларова. Тя поясни, че за всички роми, които са се настанили в София с мотива, че по родните им селища няма работа, социалното министерство заедно със съответните регионални бюра по труда ще даде допълнителни работни места. Законите в България важат за всички, категорична бе министър Масларова. Освен това тя призова за съдействие ромските и други неправителствени организации.

(4 юли, Фокус) Проблемът с интеграцията на ромите във всяка една държава не е проблем само на съответната държава. Той надхвърля националните рамки и изисква по-координирана и цялостна политика на страните.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев на официалната церемония по предаването на председателството на Инициативата “Десетилетие на ромското включване 2005-2015” от Румъния на България. По думите на Станишев ромите са етническата група, която е пострадала най-тежко в годините на прехода – от пазарните реформи, от конкуренцията на пазара на работна ръка. По думите на премиера инициативата има четири основни приоритета: образователна интеграция на ромите, достъпно здравеопазване, жилищни условия, създаване на условия за заетост.

Портал ЕВРОПА препоръчва: Декада на ромското включване 2005-2015 г. 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.