Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-07-2006

"ДИПЛОМАТИКО-ТУРИСТИЧЕСКА ВОЙНА МЕЖДУ СОФИЯ И БУКУРЕЩ"

Влиятелният румънски вестник "Адевърул" помества статия под заглавие "Дипломатико-туристическа война между София и Букурещ", в която се казва, че фактът, че румънското Външно министерство поставя България на същото ниво на риск, както и Иран, е предизвикал "война", изразяваща се в размяна на декларации между дипломатическите ведомства в Букурещ и София.

Вестникът разказва какви препоръки дава румънското Външно министерство на своите граждани, възнамеряващи да пътуват в България.

Обаче на сайта на българското Външно министерство се съдържат сходни предупреждения за потенциални опасности към българите, желаещи да посетят Румъния, разкриват репортерите.

В Румъния се тършува из багажите и се крадат лични документи, предупреждава на сайта си МВнР българските граждани - разкрива вестник "Адевърул".

Да се пазят от фалшиви полицаи и от корумпирани митничари в Румъния, съветва българското дипломатическо ведомство своите граждани; да бъдат бдителни в районите около ЖП-гари, в супермаркетите, в обществения транспорт.

Българският турист, отиващ в Румъния, се предупреждава официално, че има случаи в които фалшиви полицаи инсценират пътни инциденти, при които пътниците в автомобилите се принуждават да слязат от тях, а след това ги обират.

Освен това българското Външно министерство посочва, че при преминаването на границата обикновето се искали няколкостотин евро подкуп - в завимимост от това колко хора се возят в автомобила, разкрива "Адевърул".

Изданието продължава да цитира това, което МВнР е написало по адрес на съседна Румъния на официалния си сайт: че имало опасност от зараза с менингит, конюнктивит и хепатит заради риска от такива епидемии в Румъния. Разбира се, посочва се и за птичия грип.

"Съветите" продължават с това, че българинът трябва да се пази от евентуални земетресения, понеже Румъния била в район с активна сеизмичност.

Вестникът посочва, че нещата могат да се обяснят с конкуренцията между Румъния и България в туристическия отрасъл.

Вестник "Адевърул" цитира изявление на българския външен министър Ивайло Калфин пред софийски медии, че от румънска страна е преувеличено да се сравнява София с Техеран, че всеки е свободен да има свои критерии за оценка, че не съзира "конспирация" от румънска страна за тези сравнения. 

Репортерите на "Адевърул" са разговаряли с дипломата в българското посолство в Букурещ Станимир Петков. Той е казал: "Спечелили сме четири пъти повече от Румъния в туризма за 2005-а (съотношението е четири към едно). Това е въпрос на по-добри условия и по-ниски цени. Туристите идват при нас, ясно?", заяви за Адевърул Станимир Петков, съветник в българското посолство в Букурещ.

"Ние не сугестираме румънците (къде да пътуват и къде не), а само представяме особеностите на всяка страна поотделно, в която могат да възникнат опасности при пътуването", репликира говорителката на Румънското външно министерство Корина Винцан. Пред вестника тя обяснява, че причината България и Иран да бъдат "оцветени" в жълто на уебсайта е прозаична - че в България наскоро са настъпили законодателни промени, касаещи чужденците. 

Вестник "Адевърул" разкрива, че - парадоксално - уебсайтът на българското посолство във Вашингтон съдържа описание на България, което поразително прилича на това, което е поместено на сайта на румънското МВнР.

Заради опасността от обири, сайтът описва детайлно униформата на българските полицаи и илюстрира със снимка на полицейски офицер в София, така щото американският турист да няма изненади.

С подзаглавие "Помирение за МВнР от Лондон", вестник "Адевърул" пише: Възможно е София и Букурещ да спрат да се атакуват ако вземат да погледнат какви предупреждения отправя за тях външното министерство на Великобритания. Британците налагат следното предупреждение, както за Румъния, така и за България: Пазете си джобовете и колите! Британецът бива осведомяван за организираната престъпност и проституцията в България, докато в Румъния трябва да се пази от фалшиви полицаи и "копирачи" на банкови карти.

Както съобщиха за Портал ЕВРОПА от вестник "Адевърул", всички медии в северната ни съседка са отделили подобаващо място на иформациите за "преувеличеното сравнение между България и Иран", появило се на уебсайта на Румънското външно министерство. Илюстрацията, използвана от румънските телевизионни канали към тази информация, са били красиви картини от български курорти по северното ни черноморие, които според медиите в Румъния са по-добре уредени от румънските. Медиите посочват, че все повече румънски граждани предпочитат да прекарат лятната си почивка в курорти като Албена например, понеже условията са по-добри, а цените - по-ниски.

Междувременно, в друга публикация в "Адевърул" се цитира председателят на румънската Национална агенция по туризъм Овидиу Мариан, според когото до 2-3 години съперничеството между Румъния и България в туристическия отрасъл ще изчезне заради влизането на двете страни в Европейския съюз.

Двете държави ще промотират и продават черноморския си туристически продукт съвместно в рамките на ЕС, под формата на единна туристическа дестинация, предрича Овидиу Мариан. По думите му, европейските туристи ще възприемат Румъния и България "общо, като черноморска зона". Според него недостатъците на румънския черноморски туризъм се дължат на непрецизната приватизация и "зле разбраното стопанисване на плажовете".

Овидиу Мариан е цитиран от "Адевърул" да казва, че "изначално България е имала две важни предимства - по-дълъг туристически сезон и по-добри условия в хотелите".

В публикацията се прави изводът, че лошата репутация на туристическия отрасъл в Румъния се дължи и на "общия недобър имидж на Румъния в чужбина". Като примери се посочват европейските критики спрямо защитата на правата на детето в Румъния, както и случаите на птичи грип.

След приемането на двете страни в ЕС, предрича "Адевърул", чужди компании ще купят румънските и българските черноморски хотели и нивото на туристическия продукт ще се повиши.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.