Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2006

ТУРЦИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА РЪСТ НА АНТИ-ЗАПАДНИТЕ НАСТРОЕНИЯ

Турският външен министър Абдула Гюл предупреди за нарастването на анти-западните настроения сред гражданите на страната му заради колебанието на ЕС относно членството на Анкара в съюза, както и заради американската политика в Близкия Изток, съобщава EUobserver.

В интервю за днешният брой на „Файненшъл Таймс” Гюл заяви, че отрицателните чувства към Европа и САЩ са започнали да се разпространяват и сред „умерено либералните граждани”, които до сега подкрепяха про-западната ориентация на Анкара.

„Ако нашите млади, динамични, образовани и икономически активни хора се разочароват, ако техните настроения и чувства се променят, това не е добре. Тяхното отношение към тези  глобални и стратегически въпроси се промени. Това е опасно”, заяви Гюл.

Анти-американските чувства са предизвикани заради подкрепата на Вашингтон за израелските атаки над Хизбула в Ливан, но и заради връзките с иракското правителство, което индиректно подкрепя кюрдските партизани, действащи на турска територия, обяви турският външен министър.

Според Гюл проблемът с Кипър „трови” преговорният процес за турското членство в ЕС.
През октомври Европейската Комисия трябва да представи редовният си доклад за прогреса на Анкара в реформите и отговарянето на критериите за присъединяване.

Очаква се, че главната пречка ще бъде турският отказ да отвори пристанищата и въздушното си пространство за кипърски полети и кораби.

Кипърското гръцко правителство в Никозия твърдо възнамерява да блокира всякакво развитие на преговорите за да накара Анкара да отстъпи. Това може да доведе до ново спиране на преговорите през октомври.

Гюл повтори в интервюто си, че нито едно турско правителство не може да се съгласи на такава стъпка, освен ако Никозия също не вдигне ветото върху търговското споразумение на ЕС с кипърската турска общност в Северен Кипър. „Трябва да се отървем от този проблем”, заяви турският външен министър като добави, че според него някои европейски страни може би използват кипърският въпрос за да прикрият желанието си да забавят преговорите за присъединяване с Турция.

Портал ЕВРОПА припомня, че един от приоритетите на финландското председателство на ЕС е подновяването на преговорите с Турция. Именно по времето на финландското председателство през 1999 г. Турция придоби статут на страна-кандидат.

Представители на българското правителство изразиха подкрепата си за евентуалното турско членство и обещаха всестранна помощ. От ДСБ поискаха да се проведе референдум, ако от ЕС препоръчат подписването на присъединителен договор.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.