Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2006

БЪЛГАРИЯ УХАЖВА ЕС С ЛЯТНО ЗАТЯГАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА СРЕЩУ БЕЗОБРАЗИЯТА

Влиятелното издание EUOBSERVER пише под това заглавие, че България е подела лятна офанзива за подобряване на начина, по който бива възприемана в Брюксел.

Това България прави чрез откриване на антикорупционни горещи телефонни линии и чрез уволвяване на "сенчести" висши чиновници, а същевременно Европейската комисия казва, че София не може да си взима отпуск, ако действително желае да предотврати отлагането на влизането си в ЕС.

Журналистът Марк Бойндерман от EUOBSERVER допълва в материала, че българското правителство е представило в петък около хиляда-страничен доклад на Комисията, в който са описани серия мерки, предприети срещу корупцията, прането на пари и организираната престъпност.

Вътрешна бележка, разкриваща части от този доклад, и видяна от репортера на EUOBSERVER, разкрива "интензивна кампания от страна на София, целяща предотвратяване на каквото и да е забавяне в планираното за 1 януари 2007 г. присъединяване".

Комисията би могла да предложи едногодишно отлагане на членството на България в доклад, който се очаква на 26 септември, ако прецени като недостатъчни дейностите й за подготовка на влизането в ЕС, най-вече в така наречените "червени зони" като престъпността и корупцията.

Българският външен министър Ивайло Калфин каза пред журналисти в понеделник, че тези въпроси попадат "в сферата на възприятията", тъй като те се простират отвъд простото приемане на европейското законодателство.

Министърът каза, че докладът, изпратен в Брюксел миналата седмица, в който се съдържат най-новите неща за напредъка, осъществен от София от последния доклад на ЕК през май, съдържа "многообещаващи резултати".

161 случая на корупция са били разследвани от 1 януари до 31 май тази година, със сума, присвоена от коруппирани чиновници в размер на 14.2 милиона евро, а размерът на взетите подкупи възлиза на 357 836 евро, според документа.

С цел да парира продължаване на безобразията, София разкри национален телефонен номер - 982-22-22 - както и уебсайт, където хората могат да съобщават за корупционно поведение, а този месец броят на получените на него сигнали е 624.

В документа, цитиран от EUOBSERVER, пише, че "бяха изработени стандарти за административна етика, които бяха разпространени по всички нива на държавната администрация - 600 плакати и 100 000 брошури".

И като капак, 20 000 компакт-дискове за самообучение по въпросите на корупцията са били раздадени на държавните служители, а звената на публичната администрация били поставили пощенски кутии, където да може да се подават сигнали за злоупотреби.

Двама високопоставени служители - шефът на Агенцията за държавния резерв Димитър Димитров, както и популярният директор на Националната служба за пожарна и аварийна безопасност Кирил Войнов са били съответно уволнен и отстранен.

Междувременно българският парламент прие нов закон срещу прането на пари, чрез който "главният прокурор ще има компетенциите да изисква от банките информация, представляваща банкова тайна, която няма да може да му бъде отказвана", според документа, с който EUOBSERVER разполага.

Българското правителство също така уверява Брюксел, че "в периода януари-май 2006, престъпната дейност на 44 организирани криминални групи е била пресечена" - това на фона на съобщения в пресата за безконтролно насилие от страна на гангстерите в София.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен, по време на заседанието на Комисията от 19 юли,  последното преди лятната й ваканция, накратко информира другите комисари за България, както и за Румъния, за която също е планирано да се присъедини към ЕС през януари.

Говорител на Комисията заяви след срещата: "Има напредък, но ние трябва да поддържаме инерцията. Бяха предприети действия, които доведоха до добри резултати, но това е моментна снимка на ситуацията точно в този момент, а усилията трябва да продължат, за да се постигнат определените резултати".

Един представител на ЕК е добавил, че София и Букурещ не могат да си вземат лятна ваканция, понеже има още много работа за вършене.

Български дипломат потвърди за EUOBSERVER, че на всички чиновници, работещи по европейската тема, им е било казано да не си взимат никакви отпуски. EUOBSERVER припомня за актуалната дискусия дали парламентаристите в България също трябва да си отменят лятната ваканция, или не.

Дори някои служители от ЕК - които обикновено се радват на дълги летни почивки - ще работят през лятото, посещавайки България и Румъния на така наречените партньорски проверки, предшестващи септемврийския мониторингов доклад.

Г-н Калфин каза, че очаква "един критичен доклад" от Комисията през септември, в който също както и преди ще се споменават слабости/несправяния.

"Ние обаче ще се стараем тези слабости да не са твърде много, толкова, че да активират отлагателната клауза", допълни той.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.