Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-07-2006

ОБЩИНИТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ПОДГОТВЕНИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ФОНДОВЕТЕ ОТ ЕС

Само 23 % от българските общини имат достатъчно знания за възможностите за финансиране на проекти по структурните и кохезионния фонд на ЕС, а в по-малко от 40 % от общините има специализирани звена за работа с фондовете на съюза.

Това показват резултатите от доклада на ПРООН “Оценка на капацитета на общините и областните администрации за участие в усвояването на средства от структурните и кохезионния фонд на ЕС” и проведената в София днес кръгла маса.

Изследването показва противоречие в информираността на общинските и областните администрации за фондовете от една страна, и чувството на администрацията за неподготвеност. Увеличава се броят на информираните области и общини за фондовете на ЕС, което според проучването води и до усещането за по-слаба подготвеност.

За драстично разминаване между предлагането и търсенето на обучение, от гледна точка на характера на информацията и развиваните знания алармира UNDP. Според 70% от общинските и 80% от областните администрации, те получават преди всичко въвеждащо по характер обучение, предоставящо обща информация. Тревожно е, че в това несъответствие няма позитивна промяна през последните две години, допълват от UNDP.

До 80 % е нарастнал броят на общините, които са убедени, че за да успеят в получаването на средства от структурните фондове трябва да влагат повече собствени ресурси. За сега обаче масата от общините не могат да заделят повече от 100 хиляди лева годишно  за участие в такива проекти.

Откроява се и липсата на желание на общините да отделят средства за подготовката на проекти за кандидатстване, като в същото време са готови да отделят средства за съфинансиране на проекти.

Липсва и достатъчна информираност за това, кой ще ползва средствата от фондовете. 60 % от общините и 80 % от областите смятат, че общините ще бъдат основните ползватели на фондовете.

Въпреки, че се отбелязва известно увеличаване на опита в планирането и провеждането на проекти, все още само 25 % от общините извършват работата по ¾ от проектите по предприсъединителните фондове. В същото време 2/3 от областните администрации нямат никакъв опит в подобни проекти.

Въпреки известният напредък все още не е достатъчно добро положението с квалифицираните кадри в администрациите и нивото на обучение. В 1/5 от случаите отговорностите за фондовете са поети от служител, отговарящ и за други задачи, а към 1/3 имат само един служител, ползващ английски, 1/5 имат под 40% специалисти с висше образование, 1/5 нямат служители, обучавани специално в областта на структурните фондове и в 1/5  от случаите обучените в последните години са един или двама. Според 70% от общинските и 80% от областните администрации, те получават преди всичко въвеждащо по характер обучение, предоставящо обща информация. В това отношение предлаганото от университетите образование също не е на подходящото ниво.

Ръст на готовността за партньорство като цяло се отбелязва само в сферата на сътрудничество с други общини. В същото време не се отделя достатъчно внимание на сътрудничеството с неправителствени организации и местния бизнес. Само 3 % от общините са посочили като предпочитани партньори местни неправителствени организации.

Докладът на ПРООН е разработен на базата на проучване в 28-те области и 243 общини в България, проведено през пролетта на тази година.

Портал ЕВРОПА припомня, че през юни Европейската Сметна Палата отправи критики към България и Румъния за слабото усвояване на средствата от фондовете по програма ФАР.

Освен това в мониторинговият доклад от май финансовият контрол върху структурните и кохезионния фонд е отбелязан като “червена зона”.

Целият доклад “Актуализирана оценка на общинския и областен капацитет за участие в планирането и изпълнението на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС”, ще бъде достъпен в края на юли, уточняват от UNDP.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.