Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-08-2006

ДРЕБНИ РИБИ ПЪЛНЯТ ОТЧЕТА ЗА ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ

Озадачаващи факти съдържа междинният доклад на правителството пред Еврокомисията за свършеното от януари до май тази година. На настоятелното изискване за конкретни резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта България е отчела осем присъди и 31 повдигнати обвинения срещу "високопоставени лица, включително и магистрати". Данните са от забравено в зала за пресконференции в Брюксел и добило публичност резюме на доклада, чието съдържание управляващите отказаха да оповестят. Преди два дни в София еврокомисарят Франко Фратини похвали страната за постигнатия напредък в сочената от Брюксел като най-критична област правосъдие и вътрешен ред.

След официално запитване от "Дневник" кои са осъдените осем високопоставени фигури се оказа, че като такива са посочени двама нотариуси, трима редови данъчни служители, един следовател, един дознател и един търговец на горива. Те са получили шест условни присъди, една ефективна и една пробация. Информацията беше предоставена от Върховната касационна прокуратура.

Сред отчетените като повдигнати 31 обвинения значителна част заемат започнали през 90-те известни разследвания, от които нямаше резултат. Някои от обвиняемите научиха от "Дневник", че са попаднали във "високопоставения" списък пред Еврокомисията.

На най-високо ниво от осъдените, които са влезели в отчета на кабинета, е и.д. кметът на Велинград Стоян Дулев, който получи условна присъда за престъпление по служба. А с най-сериозно наказание е търговец на горива от Видин - пет години ефективен затвор и глоба 12 хил. лв. за укриване на данъци, което все още не е влязло в сила. Известните нотариуси от София Георги Златев и Слави Крашевски също получиха условни присъди. Златев - че прехвърли незаконно служебния автомобил на бившия главен прокурор Никола Филчев на журналист, а Крашевски - за някое от рекордния брой образувани срещу него дознания за документни престъпления.

В списъка до Брюксел е влязла и данъчна инспекторка от София, наказана с пробация и лишаване от право да работи във финансови органи, чиято присъда за подкуп не е окончателна. Като единствения магистрат в групата може да се приеме следовател от Сандански, осъден условно за подкуп и с конфискувана 1/3 от апартамента. В списъка е и дознател с отложена присъда за поискан "материален дар".

Бившият вицепремиер Александър Божков беше изненадан от информацията, че делото срещу него, Едит Гетова и Марин Маринов е внесено в съда като едно от отчетените повдигнати обвинения. "Адвокатите ми не са уведомени, нито пък аз. Но се радвам, ако е така, защото това означава, че делото ще приключи по-бързо", коментира Божков. По думите му обвинението се отнася за продажба на акции на текстилната компания "Нитекс", в която участва малката дъщеря на Иван Костов Мина. Това е последното от серията дела, образувани срещу бившия промишлен министър, по останалите той беше оправдан.

В списъка е включен и обвинителен акт срещу финансиста Емил Хърсев и бившия министър на земеделието Георги Танев за умишлена безстопанственост. Двамата вече бяха оправдани на първа инстанция за станалата известна сделка за американска царевица, при която прокуратурата твърди, че са изчезнали 7 млн. лв. "Колкото и пъти да внасят това дело, едно и също решение ще постигнат. "Успехът" с него беше постигнат още през 1997 г. - с решение на съда, което показва безпредметността на обвинението", заяви Хърсев. Сред останалите в списъка са член на ТЕЛК - за подкуп, известният нотариус Крашевски - с две дела за документни измами, бившият шеф на Националната здравноосигурителна каса Бойко Пенков - за престъпление по служба, и др.

Депутатът от БСП и член на комисията по европейска интеграция Панко Александров коментира, че със списъка е поставено само началото. "Предстои много други неща да бъдат отчетени, тъй като нещата вървят в правилната посока", цитира той думите на Фратини от понеделник.

 

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.