Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-08-2006

ПРЕЗИДЕНТИ – СЪТРУДНИЦИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ

  • Румънците вече разследват внедрените тайни агенти в медиите!
  • Досието на президента на Румъния Траян Бъсеску също трябва да бъде разсекретено, пише влиятелният румънски вестник "Адевърул", цитиран днес от Агенция ФОКУС.

Портал ЕВРОПА припомня, че бившият румънски президент Емил Константинеску категорично обяви в ТВ-интервю, че Бъсеску е бил агент на румънските комунистически тайни служби и съществували "недвусмислени документи", доказващи това. Според документи, получени от Министерството на отбраната, Траян Бъсеску бил вербуван за сътрудник на военното контраразузнаване на комунистическа Румъния по времето, когато бил студент във военноморската академия в Констанца - неговия роден град - през 1973 г.

 

Румъния не е единствената страна, която предстои да се присъедини към ЕС до края на годината, чийто държавен глава е свързан с комунистическите тайни служби.

Изданието припомня, че Върховният съвет по отбрана на Румъния постанови на 24 юли всички държавни институции в северната ни съседка, които имат в архивите си досиета на бившия репресивен апарат на Чаушеску, да ги предадат на Националния съвет за изследване на архивите на Секуритате.

Върховният съвет по отбрана също така предлага да бъдат разсекретени досиетата на партийни лидери и на висшестоящи служители - започвайки от президента на Румъния и обхващайки всички ешелони, до кметове и общински съветници - пише още "Адевърул", цитиран от ФОКУС.

Междувременно "Медиафакс" предаде, че започва разследване на внедрените тайни агенти в пресата, което се извършва от парламентарната комисия за контрол на дейността на Румънската разузнавателна служба. Председателят на комисията Раду Строе каза, че проблемът с агентите под прикритие в журналистическите среди е "доста сериозен". "Да се внедри агент под прикритие в редакция е престъпление, срам", каза Строе, като уточни, че РРС разполага с други средства, за да се информира за журналисти, отбелязва "Медиафакс", цитирана от "Фокус".

Портал ЕВРОПА припомня, че при посещението си у нас неотдавна, Йоахим Гаук - бившият ръководител на Федералната служба за документите на бившата политическа полиция на ГДР - ЩАЗИ, заяви, че и Румъния, и България ще трябва да отворят досиетата от времето на комунистическата диктатура. 

 

"Бившите информатори са във всяка партия, във всяка социална група", като те имат интерес "нещата да не се развият по източногерманския модел", посочи Гаук в интервю за радио Дойче Веле по време на визитата си в София.

От своя страна холандската "зелена" евродепутатка Елс де Хрун обяви също в София, че ще предложи отварянето на досиетата на "Държавна сигурност" да бъде включено като препоръка в есенния мониторингов доклад на ЕК. Тя бе главният инициатор на конференция за досиетата, проведена в София, на която вътрешният министър Румен Петков обяви, че започва предаването на всички 11 отворени архивни фонда с много важна информация на Държавен архив. В тези документи се съдържат инструкции за функциониране на различните държавни органи и указания за работата им, както и информация за личности като Трайчо Костов и Никола Петков, каза още Петков.

 

Цитиран от БГНЕС, вътрешният министър тогава заяви, че подкрепя пълното отваряне на архивите, но при няколко условия: "Да се осъзнаят трайните и стратегически интереси на България, както и необходимостта от пълна яснота около процеса на отварянето и въпросите за посегателството върху архива. За никого не е тайна, че архивът е пипан, подчерта Румен Петков. Той допълни, че е изключително важно какво ще бъде отношението на държавата към спекулацията с такива документи и материали. Трябва да се сложи край на този процес, който продължава вече 15 години. Според Румен Петков това ще бъде трудно, защото определени хора имат интерес да се съпротивляват и да използват документите за изнудване. Според него спекулацията е размила границите между хората, които наистина са работели за сигурността на държавата и тези, които са обслужвали определени политически интереси. Между тези групи трябва да се направи разлика и да се разясни истината на обществото.

Неотдавна Националния съвет за изследване на архивите на Секуритате разкри, че службите на Чаушеску са набирали информатори и сред децата и тийнейджърите. В репортаж на ББС се казва, че вербуваните са били на възраст между 12 и 14 години, както са установили архивите на румънската комунистическа полиция. Те са били набирани из цялата територия на страната.

 

Механизмът на вербовка бил същият, както и при по-зрелите "мишени", разказва ББС - децата се подбирали в зависимост от "личностните си характеристики", връзките си с учителите и колегите си. Малолетните румънци били принуждавани от Секуратитате да подписват декларации за "ангажиментите" си към тайните служби - така, както и възрастните агенти...

 

След завършване на средното си образование децата-агенти били оставяни намира, с изключение на тези, които ставали студенти, установили още експертите.

Националният съвет за изследване на архивите на Секуритате се ангажира да разкрие и информация за офицерите, които са се занимавали с вербуването на деца-доносници.

На англоезичната си версия Портал ЕВРОПА предлага подробна публикация от "Букарест Дейли Нюз", в която се разказва за връзките на Траян Бъсеску с репресивния апарат на комунистическа Румъния.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.