Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-08-2006

МВФ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНЕ СРЕД НАЙ-БЕДНИТЕ СТРАНИ В ЕВРОПА И СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В ЕС

Анализ на МВФ от юли т. г., посветен на икономическото състояние на България сочи, че въпреки относителните стопански успехи, страната ни ще остане сред най-бедните в Европа и след присъединяването си към ЕС. Това съобщи радио Дойче Веле в четвъртък, като се позова на данни от анализа. Изводите от анализа не са изненадващи, но още веднъж показват проблемите, пред които е изправена България в навечерието на членството си в Евросъюза.

Главните въпроси в този анализ се отнасят до дефицита в текущата сметка и до перспективите пред България след присъединяването й. Според анализаторите на фонда централната тема, свързана с присъединяването, е приравняването на доходите и жизнения стандарт в България с останалите членки на ЕС.

Авторите на документа поставят акцента си на дефицита по текущата сметка, параметър, който фондът следи с голямо внимание като икономически рисков. В анализа се посочва, че дефицитът е претърпял скок и през април т.г. е стигнал 14,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Такива дефицити се смятат за много големи и традиционно МВФ очаква съществена промяна в икономическата политика на страна, засегната от подобен проблем, за да се коригира дисбалансът. В случая с България анализът показва, че въпреки тревожните сигнали, високият дефицит няма непременно да доведе до финансово-икономически срив, както предвиждаха много международни специалисти.

Едновременно с това обаче, подчертават авторите на анализа, цитирани от Дойче Веле, дефицитът в комбинация с високия външен дълг прави страната много уязвима към външни икономически рискове. Те могат да се намалят само чрез крайно стегната икономическа политика и създаването и поддържането на голям финансов резерв.

Част от причините за високия дефицит специалистите намират в процеса на присъединяване към ЕС и необходимостта България да постигне нивото на много по-напреднали икономики.

Според МВФ обаче перспективите на страната за растеж и догонване на жизнения стандарт и доходите на глава от населението в най-напредналите членки на ЕС изглеждат доста слаби. Преди всичко страната, според специалистите на фонда, тръгва да догонва напредналите икономики от ниска точка на доходи. Въпреки икономическите успехи през последните 10 години, казват те, България остава сред най-бедните държави в Източна Европа, съответно и в Европа.

Догонването на напредналите европейски страни ще е бавно и затруднявано от фактори като рязко намаляващия брой на работоспособното население,  отбелязва Дойче Веле, като се позовава на констатациите в анализа. За няколко години броят на населението в трудова възраст е намалял с около 20%.

На България ще са необходими десетилетия, за да достигне средния жизнен стандарт, който Западна Европа има в този момент, т.е. ще има само относително приравняване, правят извод в МВФ.

В подобно положение е Румъния, докато балтийските държави и Словения са далеч напред по отношение на жизнения си стандарт.

Според анализаторите присъединяването към ЕС и въвеждането на еврото няма да решат проблемите на България въпреки евентуалния поток от крупни средства от еврофондовете. Усвояването на тези суми ще зависи от ред фактори, включително от съфинансирането, което означава, че при липсата на добре аргументирани проекти парите просто няма да пристигат.

Хазната на България, според МВФ, след присъединяването ще губи доходи и поради отпадането на мита и ДДС. Съветът на МВФ е да се търсят допълнителни балансиращи мерки.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.