Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-08-2006

НЕ ТОЛКОВА УСПЕШНА ПЪРВА ГОДИНА

Първата година от управлението на тройната коалиция не може да се характеризира с особени успехи в стопанската реформа и увеличението на доходите, се казва в анализа на Института за пазарна икономика, цитиран от Mediapool.

Сегашното управление наследява много един от най-ниските ръстове на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа. За периода 1991 - 2003 г. средният ръст на БВП на човек е 0,48%, докато за Полша той е 3,68%, Унгария - 1,56%, Словакия - 1,05%, Чехия - 0,82%.

Според ИПИ този ръст е можело и все още може да се увеличи, ако се намалят данъците и осигуровките чрез реформи на пенсионното дело, здравеопазването, социалното подпомагане.
В анализа си ИПИ се спира на няколко аспекта от дейността на управляващото мнозинство - законодателна дейност, административна свобода и политика по доходите.

Според анализаторите на института в 40-тото Народно събрание са се увеличили постоянните комисии, а оттам и разходите на събранието. Някои от проектите за нормативни актове не се публикуват на страницата на законодателния орган. Не се прилагат мотиви към внесени актове, а там, където ги има, са с пожелателен или белетристичен характер.

Няма институция, която да извършва предварителна оценка на въздействието от предлаганите нормативни актове. Приоритет за обсъждане се дава винаги на проектите на Министерския съвет и никога на опозицията. Съдържанието на "Държавен вестник" не се качва на страницата на вестника в интернет.

И това правителство следва традицията на непрозрачност в работата си, отбелязва ИПИ и посочва за пример факта, че веднага след идването си на власт кабинетът на Станишев е анулирал цялата информация от предишните правителства в интернет, като сравненията са станали невъзможни. След обществен и медиен натиск тази информация е била възстановена, но не напълно.

Кабинетът е продължил и с традицията на непрестанно увеличаване на административния апарат. От 2000 година насам централният държавен апарат е нараснал с 50 хил. души, а армията служители на бюджетна издръжка са половин милион.

Според статистиката през 2005 г. апаратът нараства с 10%, а министърът на държавната администрация Николай Василев обеща да снижи числеността му с 10%, тоест реално не да направи свиване на апарата, а да анулира ръстът му през 2005 г.

Бюрократизирането и раздуването на щата може да се види и от създаването на 35 нови държавни структури през 2005 г. до общо 624 структури на изпълнителната власт.

Не са усвоени и парите за повишаване на квалификацията на служителите и около 248 структури не са направили нищо за обучението на чиновниците си.

Не се използват пълноценно възможностите на електронния подпис и електронното правителство.
Все пак са премахнати 92% от съществуващите 192 лицензионни и разрешителни режими, отчитат икономистите от ИПИ. Това обаче не е довело до свиване на служителите, които са обслужвали тези режими.

Все пак в България разходите за издръжка на общите държавни служби са сравнително ниски на фона на повечето от европейските страни. За България през 2004 г. те са 2,9% от БВП, което се доближава до най-ниските - в Естония (2,9%) и Ирландия (2,4%), докато в Кипър те са 7,4% от БВП, Словения - 6,2%, Швеция - 5,7% при 3,7% средно за ЕС.

И през 2006 г. продължава най-силно да се облага трудът под формата на данъци и осигуровки, се казва в анализа на Института за пазарна икономика. Данъчната тежест като цяло остава висока, а както се вижда от документите на управляващите, не се предвижда значителното й намаляване в следващите години от мандата им.  Дори обратното, отбелязва ИПИ, чуват се призиви за замразяване на прякото облагане заради евентуални проблеми със събираемостта на ДДС при предстоящото ни членство в ЕС. Според анализаторите данните от бюджетното изпълнение до средата на годината показват, че в края на 2006 г. ще бъде реализиран излишък от около 1,2 млрд. лв. или 3% от БВП, което означава, че е можело доходните данъци да бъдат намалени чувствително.

Осигурителната тежест у нас остава една от най-високите в Европа (36%), макар че това е първото правителство, което прави стъпки за намаляването й, отбелязват още икономистите в анализ на Института за пазарна икономика за първата година от управлението на тройната коалиция.

Портал Европа припомня, че миналата сряда лидерите на тройната коалиция отчетоха успешна първа година на управление. В специална декларация те заявиха, че без създаването на коалицията европейската интеграция на България би била невъзможна.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.