Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-08-2006

УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ МОГАТ ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ

Участниците в управляващата коалиция все още не са се споразумели за разпределянето на контрола върху средствата за земеделие от европейските фондове и националния бюджет, които ще минават през Разплащателната агенция. Това води и до забавянето на приемането на устройствения правилник на агенцията в дневния ред на правителството, съобщава Mediapool.

Устройственият правилник на новата административна структура е одобрен  вече от Управителния съвет на фонд "Земеделие" и предстои неговото приемане от Министерски съвет. Това би трябвало да стане до края на август, за да може Разплащателната агенция (РА) да се сформира и да заработи ефективно от началото на 2007 г.

Политическите сили в управляващата тройна коалиция все още не са разпределили контрола върху отделните пера от 1,562 млрд. евро, с които Европейският съюз ще финансиране българското земеделие от 2007 до 2009 г. Споровете в коалицията са най-вече за разпределянето на ресорите между заместник-председателите на фонд "Земеделие", които през пролетта бяха увеличени от четири на седем. Трите партии от коалицията по този начин имат по две места за заместник-председатели и едно остава свободно.

БСП и ДПС са запълнили своите квоти за ръководители, но НДСВ в момента има само един човек - Николай Маринов. Другият им представител - Красимир Неделчев, бе скандално отстранен от поста си във връзка с разследване срещу него за подкуп от 357 хил. лв. Той е обвинен в уреждане на пари по програма САПАРД, която се управлява от фонда. Въпреки, че съдът не откри основания да се иска уволнението на Неделчев, в момента позицията е свободна.

Проектът на устройствения правилник на Разплащателната агенция в земеделието предвижда няколко отдела да поемат различните плащания от ЕС и от държавния бюджет, съобщиха за Mediapool депутати от парламентарната комисия по земеделие. Преките плащания на евросубсидиите ще са в един отдел, пазарната подкрепа за развитието на селските региони - в друг, националните плащания - в трети. Предприсъединителната програма САПАРД, която ще действа реално у нас още пет години, също ще е обособена в отдел.

Голямата цел на трите партии е отделът, отговарящ за средствата за развитие на селските райони. В него през следващите две години ЕС ще преведе 733 млн. евро, които ресорният заместник-председател в Разплащателната агенция ще може да насочва към приоритетните за партията си общини.

В отделът за национални плащания в агенцията би трябвало да преминат и сегашните бюджети на фондове "Земеделие" и "Тютюн". Министерството на финансите обаче има желанието да намали тези средства с мотива, че от следващата година ЕС ще предоставя средства на земеделците и средствата от държавния бюджет могат да отидат за други цели.

В момента по отношение на Разплащателната агенция в земеделието единственото съгласие, постигнато между управляващите политически сили, е за регионалните й 11 структури. Районни дирекции на РА вече се сформират в София, Пловдив, Хасково, Варна, Разград, Плевен, Благоевград, Велико Търново и Монтана, но се спори дали на юг администрацията да е в Бургас или в Ямбол. Чака се изходът на търговете за оборудване и за информационната система за администриране и контрол.

Бъдещите районни дирекции ще имат 28 областни структури, където ще се извършва регистрация на земеделците, идентификацията на обработваните от тях терени, контрола върху тяхната работи, изплащането на преките субсидии и проектите за развитие на селските региони.    

Портал ЕВРОПА припомня, че създаването на Разплащателна агенция за земеделието е една от "проблемните" области от мониторинговият доклад да ЕК от май. В началото на месеца министър Кабил обяви, че глава "Земеделие" няма да стане повод за задействането на предпазна клауза. В петък Mediapool съобщи, че според управляващата коалиция от Брюксел е получено устно потвърждение, че глава "Земеделие" няма да стане причина за задействането на предпазна клауза.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.