Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-08-2006

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ПО-ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА БЪЛГАРИТЕ И РУМЪНЦИТЕ, ОТКОЛКОТО ЗА ДРУГИТЕ РАБОТНИЦИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Очаква се британските министри да наложат ограничения на работниците от България и Румъния, които искат да отидат във Великобритания, тъй като последните изследвания показват, че тази страна е по-привлекателна за тях, отколкото за хората от другите бивши социалистически страни, съобщава "Индипендънт".

Първоначалните проучвания на експерти от правителството в Лондон допускат, че Великобритания може да стане притегателен център за хората от двете страни, които трябва да се присъединят към ЕС, понеже безработицата в тях е по-висока, а жизниният стандарт по-нисък, отколкото в другите бивши комунистически държави, които бяха приети в съюза преди две години.

Въпреки че правителството ще обсъжда този въпрос чак през следващият месец, общественото мнение все повече се настройва против удължаването на политиката на "отворени врати". 
Правителствен източник заяви вчера: "Все още проучваме данните, но трябва да имаме предвид, че икономиките на България и Румъния са различни от тези на останалите осем страни".

Министрите са предпазливи при решаването да дадат "зелена светлина" на работниците, освен ако и други европейски страни не направят същото. При предишната вълна на разширяване само Ирландия и Швеция приеха политиката на "отворени врати", докато Германия и Франция приеха много по-строга система за издаване на разрешения.

За сега не са взети никакви решения за това, какви ограничения биха могли да бъдат наложени на навите работници. Възможностите включват квотна система, създаването на няколко фази за получаването на право на работа или отлагане за няколко години. Сред министрите, които подкрепят въвеждането на ограничения са на вътрешните работи Джон Рийд и на труда и пенсиите Джон Хътън.

Министрите се притесняват да не бъдат представени от опозиционните консерватори като "меки" по въпроса за имиграцията. Въпреки, че донякъде консерваторите смекчиха позицията си през последната година, консерваторите продължават да настояват за въвеждането на строги ограничения пред имиграцията.

Някои от висшите представители на лейбъристката партия също подкрепят позицията на консерваторите.

Портал ЕВРОПА припомня, че преди два дни вестник "Индипендънт" публикува статия, опровергаваща повечето писания в британскат преса относно заплахите от страна на българите и румънците.

Българското правителство също отрича данните за възможният брой на имитрантите във Великобритания, като според министърът по европейската интеграция Меглена Кунева, представените в британската преса цифри са силно завишени.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.